c S

Največ e-prijav kaznivih dejanj s področij nasilja v družini in korupcije

12.07.2011 13:13 Ljubljana, 12. julija (STA) - Anonimne e-prijave nekaterih kaznivih dejanj, za katere so skupno vstopno točko vzpostavili lani, so po oceni ministrstva za notranje zadeve dobro sprejete. Na policiji in inšpektoratu za notranje zadeve so v prvem polletju letošnjega leta prejeli največ uporabnih anonimnih e-prijav s področja nasilja v družini (70) in s področja korupcije (38).

Prav tako so v tem času prejeli 19 prijav s področja zasebnega varovanja, 11 s področja pogrešanih in iskanih oseb ter štiri s področja trgovine z ljudmi, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Na podlagi anonimnih e-prijav je bilo po njihovih navedbah s kazensko ovadbo zoper znanega osumljenca zaključenih osem primerov nasilja v družini, zoper enega osumljenca je bil odrejen tudi pripor. Prav tako so bili s kazensko ovadbo zoper znanega storilca zaključeni štirje primeri korupcije, izsledeni sta bili dve iskani osebi, od katerih je bila ena tudi prijeta, en postopek s področja zasebnega varovanja pa je bil zaključen z inšpekcijskimi ukrepi za odpravo nepravilnosti.

Skupno vstopno točko za anonimne e-prijave na področjih nasilja v družini, korupcije, trgovine z ljudmi, pogrešanih in iskanih oseb ter nepravilnosti pri zasebnem varovanju so na ministrstvu za notranje zadeve vzpostavili lani. Pristojnost za obravnavanje anonimnih e-prijav za nepravilnosti pri delovanju avtošol in tehničnih pregledov, ki se prav tako lahko podajajo prek skupne vstopne točke, pa so 1. januarja z Inšpektorata RS za notranje zadeve prenesli na Prometni inšpektorat RS, so še pojasnili na notranjem ministrstvu.