c S

DZ razglasil rezultate junijskih referendumov

12.07.2011 13:12 Ljubljana, 12. julija (STA) - Državni zbor je danes razglasil rezultate junijskih referendumov, na katerih so volivci zavrnili tako pokojninsko reformo kot zakon o delu na črno in novelo zakona o arhivih.

Ob obravnavi rezultatov na referendumu o delu na črno je Franco Juri iz Zares izrazil obžalovanje, da zakon ne bo uveljavljen. "Padec tega zakona se bo vrnil kot bumerang," je opozoril.

Marijan Pojbič iz SDS je menil, da je treba najprej rešiti problem brezposelnih in zatem tistih z nizkimi prejemki. Na področju preprečevanja dela na črno pa je treba predlagati bolj kakovostne in bolj odgovorne rešitve, je dejal.

Ob obravnavi rezultatov referenduma o arhivih pa je Vinko Gorenak iz SDS dejal, da so ljudje prepoznali, da pri noveli o arhivih v resnici ne gre za interese države, in se zavzeli za dostopnost arhivov.

Še pred tem so v obravnavi rezultatov pokojninskega referenduma v SD, Zares, poslanski skupini nepovezanih poslancev in SLS izrazili obžalovanje, da je bila pokojninska reforma zavrnjena. V SDS pa so menili, da bo treba poiskati rešitve, ki bodo omogočile pregleden pokojninski sistem.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je bil na referendumu 5. junija zavrnjen z 72,05 odstotka glasov, za njegovo uveljavitev pa se je izreklo 27,95 odstotka volivcev. Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je bil zavrnjen s 75,41 odstotka glasov, za njegovo uveljavitev pa je bilo 24,59 odstotka volivcev. Novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih pa je bila zavrnjena s 70,88 odstotka glasov, medtem ko je bilo za njeno uveljavitev 29,12 odstotka volilnih upravičencev.

Poslanke in poslanci so zdaj prešli na drugo obravnavo predloga zakona o državnem tožilstvu.