c S

OZP potrdil priznanje Južnega Sudana

12.07.2011 10:29 Ljubljana, 12. julija (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je dopoldne na nujni seji soglasno potrdil sklep vlade o priznanju Južnega Sudana. Pričakovati je, da bo najnovejšo članico mednarodne skupnosti še danes na izredni seji priznal državni zbor.

Kot je po seji OZP za STA povedala predsednica odbora Janja Klasinc, so bili v razpravi na seji odbora vsi za priznanje Južnega Sudana in so opozarjali na potrebo po prenehanju spopadov na območju.

Člani odbora so zatem soglasno potrdili sklep vlade. Ta je sklep o priznanju Južnega Sudana sprejela v ponedeljek, kar je bila prva faza postopka priznavanja nove države.

Današnja izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci priznali Južni Sudan, bo petnajst minut po končanih glasovanjih na redni seji DZ, predvidoma pozno zvečer. Za priznanje je potrebna navadna večina glasov poslancev.

Južni Sudan je postal neodvisna država v nedeljo po petih desetletjih konfliktov s severom. Sudan, ki je bil največja afriška država, je tako razpadel na dva dela, ki pa ostajata v napetih odnosih. Za neodvisnost so se prebivalci Južnega Sudana odločili na referendumu, ki je potekal med 9. in 15. januarjem na podlagi mirovnega sporazuma iz leta 2005.

Najnovejšega člana mednarodne skupnosti čakajo številni izzivi, med katerimi izstopajo oboroženi spopadi znotraj meja Južnega Sudana, v katerih je bilo letos po ocenah ZN ubitih že več kot 2300 ljudi, socialni kazalci v eni najrevnejših držav na svetu in nesoglasja s Kartumom glede razdelitve naravnih bogastev.