c S

Zaradi rasističnih umorov v Rusiji obsodbe na dosmrtni zapor

12.07.2011 07:37 Moskva, 11. julija (STA) - Sodišče v Moskvi je danes vodjo ruske neonacistične skupine NSO-Sever Leva Molotkova in še štiri člane njegove skupine obsodilo na dosmrtni zapor. Obsojeni so zaradi rasističnih umorov 27 mladeničev leta 2007 in 2008 ter načrtovanja terorističnega dejanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sedem drugih članov skupine NSO-Sever, ki je izšla iz lani prepovedane skrajne organizacije Nacionalsocialistična družba (NSO), je bilo obsojenih na deset do 23 let zapora. Eden od obtožencev, ki se je predal in sodeloval s preiskovalci, je dobil osem let pogojne zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot piše v obtožnici, so obsojenci, ki so se organizirali prek interneta, v Moskvi z noži, kladivi in palicami za baseball ubijali ljudi, ki "niso bili videti kot Slovani". Njihove žrtve so bili mladi iz srednjeazijskih in muslimanskih ruskih republik. Tožilstvo je poudarilo, da so "umore načrtovali kot del čiščenja Rusije".

Obsojeni so tudi, ker so načrtovali teroristični napad na elektrarno v predmestju ruske prestolnice.

Obsojeni so ob izreku kazni v en glas zavpili, da je njihova vest nad zakoni, sicer pa so ob začetku današnje obravnave žalili novinarje in vzklikali antisemitska gesla.

Sojenje se je začelo aprila lani in je potekalo za zaprtimi vrati na vojaškem sodišču.

Rasistični napadi, ki jih pogosto izvajajo bande obritoglavcev, so se v Rusiji v zadnjih letih okrepili. Tarče napadov so emigranti iz Zakavkazja in srednjeazijskih republik ter Afričani in Azijci. Lani je bilo teh napadov 20 odstotkov več kot leta 2009, poroča AFP.