c S

Ljubljanski svetniki sprejeli spremembe odloka o prometni ureditvi z globo 40 evrov

12.07.2011 07:34 Ljubljana, 11. julija (STA) - Ljubljanski svetniki so na izredni seji sprejeli predlog spremembe odloka o prometni ureditvi glede glob za parkiranje brez plačila parkirnine. Po sprejetem odloku znaša globa 40 evrov in ne 200, s katerimi se po novem zakonu kaznuje neupoštevanje prometne signalizacije, kamor so v ljubljanskem javnem podjetju uvrstili tudi neplačilo parkirnine.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po seji v izjavi za novinarje pojasnil, da je s 1. julijem prišlo do sprememb zakonodaje, kjer so na podlagi zahtevka javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ugotovili, da se je višina globe za neupoštevanje prometne signalizacije dvignila na 200 evrov in da pod ta določila sodi tudi neplačilo parkirnine na parkomatih.

"Ker ni bilo jasno, kateri člen zakona uporabljamo, smo se posvetovali s pravnikom Rajkom Pirnatom, ki nam je svetoval, da to uredimo z odlokom na mestnem svetu. In to smo danes uredili," je poudaril Janković.

Današnjo razpravo v mestnem svetu Janković ocenjuje kot popolnoma politikantsko. "Želeli smo stvar pojasniti, da ne bo potem jutri nejasno, kakšne kazni se plačujejo." Globa v višini dvesto evrov je veljala doslej in bi po Jankovićevih besedah takšna tudi ostala, če ljubljanski svetniki ne bi sprejeli odloka.

Ljubljanski župan sicer ne ve, koliko kaznovalnih listkov po 200 evrov so mestni redarji že izdali, a kot je zagotovil, "nobeden ne bo plačal 200 evrov". Kot je še poudaril, namen teh kazni ni polniti proračuna, ampak, da pri šolah in vrtcih preprečijo parkiranje vozil.

Nov odlok o prometni ureditvi bo objavljen v uradnem listu v petek. Do takrat pa ljubljanski župan poziva vse uporabnike parkirnih prostorov, da parkirajo v skladu z veljavnimi normami." Do petka pa tistemu, ki ne bo plačal, ne bomo izdali kazni," je še zagotovil Janković.