c S

DZ se je seznanil z odstopi ministric stranke Zares

11.07.2011 16:02 Ljubljana, 11. julija (STA) - Poslanci so se v uvodu zadnjega rednega zasedanja pred parlamentarnimi počitnicami seznanili z odstopi ministric Zaresa ter obvestilom premiera Boruta Pahorja, da bodo njihove resorje začasno vodili drugi ministri. Vse tri so se poslancem zahvalile za sodelovanje. Darja Radić je tudi opozorila, da za nekatere svoje predloge ni imela podpore vlade.

Poslanci so se seznanili z odstopom treh ministric iz stranke Zares - Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca - s čimer so jim funkcije tudi uradno prenehale. Hkrati so se seznanili z obvestilom predsednika vlade Boruta Pahorja, da bodo njihove resorje začasno, za tri mesece, začasno vodili drugi ministri.

Širca se je poslancem zahvalila za sodelovanje in izrazila prepričanje, da bodo na področju kulture še naprej vsi skupaj delovali v dobro kulture. Poslancem se je zahvalila tudi Pavlinič Krebsova. Dejala je, da je program njenega dela temeljil na zavezah, ki jih je koalicija začrtala v koalicijsko pogodbo, in zavezah, ki jih je dala ob prisegi. Iz poročil ministrstva o realizaciji ciljev in pregleda uresničenih ciljev koalicijske pogodbe, ki ga je poslala premieru Borutu Pahorju, je po njenih besedah razvidno, da je vsem zavezam dosledno sledila in obljubljeno tudi uresničila.

Radićeva je sodelovanje s poslanci ocenila kot korektno. Povedala je, da je bila vsa njena skrb v letu dni, kolikor je bila ministrica, usmerjena v skrb za povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Vse kar je bilo na tem področju v pristojnosti ministrstva, je, kot je dejala, ministrstvo uresničilo. Je pa opozorila, da je na tem področju vladi predlagala celo vrsto ukrepov, vendar "žal niso bili izvajani dovolj hitro ali pa niso bili sprejeti".

Pred sejo je Radićeva v izjavi novinarjem pojasnila, da še ne ve, kje se bo sedaj zaposlila, danes bo zaprosila tudi za nadomestilo plače. Radićeva upa, da bo zaposlitev našla čim prej. Na šoli za turizem, kjer je bila zaposlena, je ne morejo več zaposliti za polni delovni čas, ena od možnosti pa je, da bo ustanovila svoje podjetje.

Na ministrstvu za gospodarstvo je po besedah Radićeve kar nekaj projektov v teku, ki politično niso sporni, temveč so strokovne narave, zato ocenjuje, da jih bo Gaspari vodil naprej. Pri tem navaja prestrukturiranje izvajalskih organizacij, v teku je tudi javna razprava o nacionalnem energetskem programu.

Po enem letu mandata Radićeva poudarja, da so na ministrstvu za gospodarstvo uspešno izvedli vse ukrepe, ki bi naj prispevali k zagotavljanju konkurenčnosti podjetij. "Na tem področju smo zagotovo uspešno naredili vse, kar je bilo mogoče," ocenjuje ministrica. Manj uspešna pa je bila po njenih besedah pri prepričevanju drugih ministrov, v pristojnosti katerih so bili tudi ukrepi, pomembni za zagotavljanje konkurenčnosti poslovnega okolja v Sloveniji. Navaja denimo fleksibilnost trga delovne sile in razbremenitev stroškov dela.

Gospodarsko ministrstvo, ki ga je do zdaj vodila Radićeva, bo nadaljnje tri mesece vodil Mitja Gaspari, sicer minister za razvoj. Ministrstvo za kulturo bo namesto Majde Širca prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ministrstvo za javno upravo pa bo namesto Pavlinič Krebsove vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

Takoj ko so se poslanci seznanili z odstopom Majde Širca, se je ta tudi vrnila v poslanske klopi in že sodeluje na seji. Iz poslanskih klopi pa se je poslovil Vito Rožej.

Širca bo posle Žekšu predala v torek ob 8. uri. Irma Pavlinič Krebs naj bi večino poslov že predala. Podatkov o primopredaji na gospodarskem ministrstvu še ni.

Sejo bodo poslanke in poslanci nadaljevali s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom.