c S

Anonimni delavci Teša Radićevi, Kopaču in Golobiču očitajo oškodovanje državnega premoženja

11.07.2011 14:55 Šoštanj/Ljubljana, 11. julija (STA) - Anonimni delavci Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so na NPU in komisijo za preprečevanje korupcije naslovili prijavo zaradi domnevnega odškodovanja državnega premoženja v višini najmanj 200 milijonov evrov s strani Darje Radić, Janeza Kopača in Gregorja Golobiča. Ti v odzivu navajajo, da je prijava dokaz, da se "ura resnice" v zvezi s Teš 6 bliža.

Prijava, ki jo bila na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in komisijo za preprečevanje korupcije poslana 5. julija, je podpisana z "Delavci Termoelektrarne Šoštanj". V njej navajajo vrsto domnevnih primerov oškodovanja državnega premoženja v povezavi s projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Za oškodovanja so, kot navajajo delavci, odgovorni ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić, direktor direktorata za energetiko Janez Kopač in nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, sicer tudi predsednik stranke Zares.

Delavci v prijavi navajajo, da je več primerov, ki jih opisujejo, dokazljivih, rezultat ravnanja Radićeve, Kopača in Golobiča kot "naročnika takšnega ravnanja", pa je po navedbah delavcev skupna zamuda pri projektu Teš 6, ki traja že 10 mesecev, in škoda v višini najmanj 200 milijonov evrov.

V prijavi dodajajo še, da vse opisano "nedvoumno dokazuje", da se je vrh stranke Zares na čelu z Golobičem, Radićevo in Kopačem zarotil proti vodstvu Teša in ne toliko proti samemu projektu šestega bloka, sicer bi ga po navedbah delavcev že stokrat ustavili. "Cilj je pripeljati svojega direktorja, svoje dobavitelje, svoje izvajalce in podizvajalce in od njih pokasirati provizije," so zapisali v prijavi.

Na štiri strani navedb v 15 točkah so se odzvali v stranki Zares, kjer navajajo, da anonimna prijava dokazuje, da se ura resnice v zvezi s projektom Teš 6 bliža, zato je po mnenju stranke živčnost med poglavitnimi akterji vse večja. Med drugim navajajo, da so pisci anonimne prijave o sebi povedali vse s tem, ko se pod njo niti podpisati niso upali.

"Nekaj je gotovo: če je med pisci kdo iz Teša, so to tisti, ki so projekt spravili s 600 milijonov evrov na 1,3 milijarde evrov in jih v Tešu danes ni več; tisti, ki so povlekli 600.000 evrov nagrad za projekt, ki ga je tudi Matej Lahovnik, na katerega se v anonimki sicer sklicujejo, označil za slabo vodenega; tisti, ki so kupili jopiče z napisi "oranžni cunami" in omogočili "čiščenje" dokumentacije s preprečevanjem vstopa v podjetje novemu vodstvu," navajajo v Zares, kjer so se s projektom Teš 6 začeli ukvarjati, ker, kot pišejo, na vrsto vprašanj o najdražjem slovenskem projektu ni bilo pravih odgovorov.

Predsednik sindikata delavcev v Tešu Branko Sevčnikar je s prijavo seznanjen, saj jo je sindikat, kot je dejal za STA, prejel po pošti. Dodal je, da se osebno z vsebino prijave strinja in meni, da bi bilo očitke potrebno preiskati. Vodstvo podjetniškega sindikata se bo sicer uradno s prijavo seznanilo na današnji seji.

Na komisiji za preprečevanje korupcije so za STA potrdili, da so prijavo prejeli. Komisija bo opravila prvo oceno navedb in se nato na podlagi tega odločila, ali bo zadevo sprejela v obravnavo ali ne. Kakršnihkoli dodatnih informacij pa v interesu postopka komisija še ne more posredovati, so sporočili iz komisije.

Tudi na policiji so potrdili, da je NPU prejel omenjeno prijavo in da je prijava še v fazi preučevanja. NPU bo z njo postopal skladno z zakonom o policiji, še navajajo na policiji.