c S

Paravinja ne nasprotuje izročitvi Hrvaški

11.07.2011 13:24 Zagreb, 11. julija (STA) - Dragan Paravinja, osumljen umora pogrešane hrvaške najstnice Antonije Bilić, je danes na sodišču BiH privolil v izročitev Hrvaški. Kot še poroča hrvaški časnik Večernji list na svoji spletni strani, je Paravinja tudi razmišljal o tem, da bi zahteval izročitev Sloveniji, kjer je po njegovih besedah leta 2007 zahteval politični azil.

Časnik dodaja, da je Paravinja danes v Sarajevu presenetil z izjavo, da je razmišljal o izročitvi Sloveniji. Premislil naj bi si potem, ko je izvedel, da Slovenija ni podpisala Dublinske konvencije, ki določa pogoje za pridobitev azila v državah članicah EU.

Paravinja se je odločil za izročitev Hrvaški, ker verjame, da ne bo obtožen. Kot trdi, ni nikogar posilil ali umoril. "Ni mi jasno, zakaj na Hrvaškem verjamejo, da je bilo dekle umorjeno, čeprav ni njenega trupla niti prič," je izjavo Paravinje povzel zagrebški časnik.

Paravinja je danes ponovil, da so ga policisti v Banja Luki pretepli in izsilili priznanje umora 17-letne Antonije Bilić. Dodal, je da so pretepli tudi njegovo soprogo Milijano, potem ko so ju prijeli v BiH konec junija.

Hvaškim policistom je v priporu v BiH priznal, da je zadušil 17-letnico in jo nato vrgel v reko Krka. Hrvaški preiskovalci so nato iskali njeno truplo na širšem območju Šibenika in Zadra, doslej pa niso našli nobenih sledi, čeprav so med drugim izsušili tudi eno izmed tamkajšnjih jezer.

Hvaški policisti so sicer ugotovili, da je Bilićeva bila v tovornjaku, ki ga je peljal Paravinja. Nazadnje so jo videli 7. julija, ko je štopala nedaleč od svoje domače vasi pri Drnišu, ter vstopila v njegov tovornjak.

Zahtevo za izročitev Paravinje je BiH poslala tudi Srbija, kjer je 43-letni voznik tovornjaka obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi posilstva mladoletnice. Paravinja je danes nasprotoval izročitvi Srbiji, ker je ocenil, da gre za politični postopek.

Sodišče v BiH bo preverilo, ali ima Paravinja poleg hrvaškega in srbskega tudi državljanstvo BiH, kot trdi. Če ima državljanstvo BiH, bo to dodatno zapletlo postopek izročitve.

Medtem se na Hrvaškem danes nadaljuje iskanje Bilićeve na širšem območju Šibenika. Policija preverja tudi vse ostale informacije, ker dvomijo v resničnost izjav Paravinje. Njena družina pa ne verjame, da je bilo dekle umorjeno.