c S

Pri nastajanju nove stranke je več scenarijev

11.07.2011 13:20 Ljubljana, 11. julija (STA) - Največja vladna stranka SD nima več možnosti za zmago na volitvah, je v intervjuju za Reporter povedal strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič. O ozadju nastajanja nove stranke pravi, da obstaja več scenarijev. Preden pa se bodo vsi akterji poenotili, bodo morali najti glavno osebnost in zbrati dovolj finančnih sredstev, še poudarja.

Jeretič je o pripravi nove stranke dejal, da v Sloveniji nastajajo različni projekti, tako na levi kot na desni. Sam se v sklopu svoje agencije Nevro PR pogovarja z različnimi akterji. O imenih, ki pri tem sodelujejo, ni želel govoriti. Gre pa, kot dodaja, za poslance, župane, podjetnike in civilnodružbene delavce.

Ali bo dejansko kaj iz tega, pa je po njegovem mnenju odvisno predvsem od dveh dejavnikov. Prvi je povezan z iskanjem velikega imena, ki bi poenotil vse iniciative. Ob tem pa po besedah Jeretiča nova politična sila potrebuje najmanj pet milijonov evrov. Kot dodaja, se pri nastajanju nove stranke zagotovo angažirata tudi Milan Kučan in Janez Zemljarič.

Jeretič je poudaril, da ne sodeluje s krogi, ki bi pripravljali morebitni vstop na volitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Po njegovo je težko ugotoviti, ali se o njegovih akcijah zgolj natolcuje ali je glede tega kaj res. Ob tem pa pravi, da ima Janković sicer zelo velike možnosti, saj je v tem trenutku najmočnejši kandidat.

O informacijah, da naj bi bil Vlačič tisti, ki naj da bi prevzel vlado do volitev, je Jeretič pojasnil, da bi si nekateri mogoče to želeli, vendar sam upa, da bo zavrnil tako ponudbo.

Na vprašanje, ali ima Pahor sploh kakšno alternativo v stranki, pa je dejal, da nikakršne, ki bi lahko prinesla rezultat iz leta 2008. Ob tem dodaja, da Vlačič sicer nima želje, da bi prevzel stranko. Zagotovo se bo stranka odločila za nekoga od obstoječih kadrov, kot so minister Lukšič ali nekdo z vrha stranke, meni Jeretič.

Za imenovanje prehodne vlade pa je po njegovem mnenju prepozno. Bolj realna možnost so, kot pravi, zimske predčasne volitve. Vprašanje je samo, ali bodo decembra ali januarja, je še poudaril Jeretič.