c S

Po podpisu naloga izročitev Sanaderja Hrvaški še ta teden

11.07.2011 13:26 Zagreb, 11. julija (STA) - Avstrijska pravosodna ministrica Beatrix Karl je podpisala nalog za izročitev bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja Hrvaški, so danes potrdili na avstrijskem pravosodnem ministrstvu. Po besedah enega od Sanaderjevih hrvaških odvetnikov gre izročitev Sanaderja pričakovati še ta teden.

"Za izročitev ni več nobenih ovir," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes povedala tiskovna predstavnica avstrijskega pravosodnega ministrstva Dagmar Albegger. Kot je dodala, bo postopek izročitve določilo sodišče v Salzburgu.

Sanaderja so 10. decembra lani prijeli v Avstriji na podlagi tiralice, ki jo je za njim zaradi vpletenosti v več korupcijskih afer razpisala Hrvaška. Do junija je zavračal možnost izročitve Hrvaški, češ da tam ne bi bil deležen poštenega sojenja, prejšnji mesec pa si je nenadoma premislil in zahteval nujno izročitev Hrvaški.

Bivši premier, ki je po prijetju v priporu v Salzburgu, ki vztraja, da je nedolžen, je pred tem zahteval sojenje v Avstriji. Tudi v tej državi sicer proti njemu poteka preiskava sumov o domnevnem pranju denarja v avstrijski banki.

Čeprav proti Sanaderju na Hrvaškem poteka več preiskav, hrvaško tožilstvo proti njemu doslej ni vložilo nobene obtožnice.