c S

Z novim nacionalnim programom do boljših socialnovarstvenih storitev

11.07.2011 13:19 Ljubljana, 11. julija (STA) - Predlog nacionalnega programa socialnega varstva 2011 do 2020, ki so ga predstavili na ministrstvu za delo, predvideva izboljšanje kakovosti življenja posameznikov in družin. Hkrati bi povečali družbeno povezanost in socialno vključenost vseh skupin prebivalstva. Med ključnimi cilji je boljša kakovost storitev, pravi minister za delo Ivan Svetlik.

Med tremi ključnimi cilji novega nacionalnega programa je izboljšanje kakovosti storitev in programov ter drugih oblik pomoči. Učinkovitost upravljanja izvajalcev naj bi se povečala, prav tako pa tudi njihova avtonomija. Vpliv uporabnikov na načrtovanje in izvajanje storitev pa naj bi bil večji, navajajo na ministrstvu.

Ostala dva cilja sta zmanjšanje tveganja revščine in povečevanje socialne vključenosti ogroženih in ranljivih skupin ter večja razpoložljivost, dostopnost in pestrost storitev in programov.

Za vsakega od treh ciljev so oblikovali kazalnik in mu določili ciljno vrednost do leta 2020. Tako naj bi se število tistih, ki živijo v tveganju revščine ali socialne izključenosti, zmanjšalo za 40.000 glede na leto 2008. Tedaj je bilo takih oseb 361.000.

Število uporabnikov skupnostnih oblik socialnega varstva naj bi se povečalo, tako da bi se razmerje med njimi in uporabniki institucionalnih oblik socialnega varstva s sedanjih ena proti dva v korist slednjih spremenilo na ena proti ena. "To bo zahtevalo veliko aktivnosti prav pri razvoju tistih storitev, ki omogočajo, da ljudje ostanejo v svojem življenjskem okolju in da jih ne selimo v institucije. Da dobijo pomoč tam, kjer jo potrebujejo," je dejal minister Svetlik.

Delež ugotovljenih nepravilnosti v storitvah in programih socialnega varstva v nadzorih socialne inšpekcije pa naj bi se zmanjšal z zdajšnjih sedem odstotkov na 3,5 odstotka, navajajo na ministrstvu.

Delež sredstev v BDP po Svetlikovih besedah ostaja enak kot do zdaj, vendar naj bi se uporabljala "na drugačen način skozi drugačno strukturo storitev, s tem pa naj bi dosegli boljše učinke".

Nacionalni program je pripravljen za desetletno obdobje zaradi skladnosti z nekaterimi drugimi razvojnimi dokumenti, zlasti nacionalnim reformnim programom in evropsko strategijo do leta 2020, je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš.

Število starejših od 80 let se bo v naslednjih 10 letih povečalo za 50 odstotkov - z 80.000 na preko 120.000, je povedal. "To bo ključna skupina ljudi, ki ji bo treba zagotoviti ustrezno podporo," pravi.

Javna razprava o predlogu, ki se začenja danes, bo tekla do 26. avgusta. Že danes in v torek sta organizirani dve javni predstavitvi, in sicer danes pred predstavniki lokalnih skupnosti in v torek pred predstavniki izvajalcev.