c S

Arhiv RS Omerzi dovolil vpogled v dokumente nekdanje SDV

11.07.2011 11:51 Ljubljana, 11. julija (STA) - Arhiv RS je publicistu Igorju Omerzi danes dovolil vpogled v dokumente nekdanje Službe državne varnosti (SDV), povezane z bombnim napadom v Velikovcu leta 1979. Kot je Omerza pojasnil ob odhodu iz prostorov arhiva, mu bodo dokumente do torka natisnili, saj so zdaj še na mikrofilmu, nato pa jih bo začel preučevati.

Omerza je danes povedal, da tokrat ne pričakuje dodatnih ovir za svoje delo. Za zdaj je dobil dovoljenje za vpogled zgolj v en dokument, pri čemer pa je že avgusta lani zahteval vpogled v 15 dokumentov. Danes so mu v arhivu povedali, da bodo v njihove prostore prenesli tudi vse te dokumente, tako "da bo kmalu vse to na razpolago".

Omerza si bo v torek torej v arhivu ogledal analitične informacije uprave za analitiko za leto 1979 in 1980. Kot je pojasnil, gre za proces proti Luki Vidmarju in Martini Blaj oz. za informacije o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979. Dokument je bil sicer sprva v prostorih Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), a so ga nato preselili v prostore arhiva.

Omerza težko sklepa, zakaj si je direktor Arhiva RS Dragan Matić zdaj premislil in so dokumenti dostopni. Opozarja pa, da je od avgusta lani do danes "tudi za zgodovino dolgo obdobje". "Če bom vsak dokument čakal eno leto, bom rabil 15 let, da zberem te dokumente, ki sem jih zahteval," je poudaril.

Kot je še ponovil, verjetno sam bolje ve, kaj je nacionalni interes, kot pa ministrica za kulturo v odstopu Majda Širca, "čeprav je bila ona včasih tudi spremljana od tajne politične policije".

Na vprašanje, ali gre pri tem za kakšne podatke, ki ogrožajo nacionalno varnost, je Omerza odvrnil, da "očitno nič več".

Omerza je dovoljenje za vpogled v dokumente, ki jih želi uporabiti pri dopolnitvi svoje knjige Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo, prejel v soboto. Če bo v arhivih našel kaj dodatnega, bo to dodal v nemško izdajo knjige, pri čemer pa, kot napoveduje, ne bo objavil imen, ki bi bila lahko sporna.