c S

Ljubljanski mestni svet danes na izredni seji o globi za neplačilo parkirnine

11.07.2011 07:11 Ljubljana, 11. julija (STA) - Ljubljanski svetniki bodo danes na izredni seji obravnavali predlog spremembe odloka o prometni ureditvi glede glob za parkiranje brez plačila parkirnine. Po predlogu znaša globa 40 evrov in ne 200, s katerimi se po novem zakonu kaznuje neupoštevanje prometne signalizacije, kamor so v ljubljanskem javnem podjetju uvrstili tudi neplačilo parkirnine.

Potem ko so na ministrstvu za promet pojasnili, da v zakonu ni podlage za povišanje globe za neplačilo parkirnine na 200 evrov, je ljubljanski župan Zoran Janković v petek sklical izredno sejo mestnega sveta, ki bo danes. Na ljubljanski občini želijo tako s predlogom za hitri postopek v odlok o cestnoprometni ureditvi dodati določilo, da se z globo 40 evrov kaznuje tistega, ki parkira brez plačila parkirnine.

Ob tem so pojasnili, da so bili prekrški glede ravnanj v nasprotju s prometno signalizacijo zelo splošno opredeljeni in da je bila zato določba podlaga tudi za izrekanje prekrškov zaradi neplačila parkirnine na javnih parkiriščih, ki je določena s prometno signalizacijo.

Ker pa je na novo določena globa nesorazmerno visoka glede na težo kršitve, je v mestni upravi "nastal dvom o pravilni razlagi sporne in nejasne določbe ter pravilni uporabi kot pravne podlage za izrekanje kazni neplačila parkirnine, na kar je opozorilo tudi pristojno ministrstvo", so zapisali v gradivu za sejo.

V javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice so namreč prejšnji teden javnost obvestili, da se je z novim zakonom o pravilih cestnega prometa dvignila višina globe za neupoštevanje prometne signalizacije na 200 evrov in da pod ta določila sodi tudi neplačilo parkirnine na parkomatih.

Na ministrstvu za promet so po poročanju Televizije Slovenija pojasnili, da v zakonu ni podlage za omenjeno povišanje globe za neplačilo parkirnine, saj je globa v primerih neupoštevanja prometne signalizacije predpisana in velja na primer za neupoštevanje znaka ustavi, ne pa za primere, ko ni plačana parkirnina.