c S

Skupščina ZZZS danes o rebalansu finančnega načrta

11.07.2011 07:11 Ljubljana, 11. julija (STA) - Skupščina zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes obravnavala predlog rebalansa finančnega načrta zavoda za letošnje leto. Rebalans je težak 15,6 milijona evrov, ukrepi pa se nanašajo predvsem na prenos dela financiranja določenih zdravstvenih storitev na prostovoljno zavarovanje ter nižanje sredstev za dežurno službo.

Z rebalansom nameravajo na ZZZS letos prihraniti šest milijonov evrov s prenosom dela financiranja nenujnih reševalnih prevozov, zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, zobne protetike za odrasle in zdravil ter živil z vmesne liste na prostovoljne zdravstvene zavarovalnice.

Za te storitve oz. produkte zdravstvena blagajna zdaj plačuje deset odstotkov, 90 odstotkov pa dopolnilno zavarovanje. Po novem naj bi plačevala en odstotek, ostalo pa bi se financiralo iz dopolnilnega zavarovanja. Ta ukrep je sicer načrtovan tudi za prihodnje leto, s čimer bi ZZZS na letni ravni prihranil 25,8 milijona evrov.

Rebalans tudi predvideva znižanje vračunanih sredstev za financiranje stroškov dežurne službe v višini 8,5 milijona evrov. Ta ukrep sicer finančno sledi noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter pravilniku o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Rebalans je potreben zaradi skoraj 40 milijonske luknje v zdravstveni blagajni, ki je nastala v prvih mesecih letošnjega leta, predvsem zaradi večjih odhodkov za zdravstvene storitve.