c S

Berlusconi napovedal odhod, za naslednika imenoval Alfana

08.07.2011 11:03 Rim, 08. julija (STA) - Italijanski premier Silvio Berlusconi je napovedal, da na prihodnjih volitvah leta 2013 ne bo več kandidat desnice za premiera. To mesto bo prevzel Angelino Alfano, ki so ga prav pred kratkim imenovali za sekretarja stranke Ljudstvo svobode.

"Če bi lahko, bi že odšel. Pri 77 ne morem biti več premier," je Berlusconi dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika La Repubblica. Ne dvomi, da bodo Alfana podprli tudi ostali v stranki, prav tako pa tudi Severna liga. Posvetil se bo tudi njegovi volilni kampanji. Za predsednika republike se ne bo potegoval. Na tem položaju vidi svojo desno roko Giannija Letto.

Glede trenj znotraj koalicije, še posebej napetih odnosov s Severno ligo, je premier dejal, da prihajajo nove generacije. "To je povsem razumljivo. Vedo, da bova z Bossijem prej ali slej odšla in na to se pripravljajo. S to razliko, da v Ljudstvu svobode že imamo mnogo dragocenih mladih ljudi, naslednika Bossija pa še niso našli," je dejal Berlusconi.

Ostro se je obregnil ob ministra za gospodarstvo in finance Giulia Tremontija. "Meni, da je genij, vsi ostali pa da so kreteni. Podpiram ga, ker ga že dolgo poznam. Je pa edini, ki ne igra z ekipo," je dejal Berlusconi in dodal, da je pač takšen njegov značaj.

Berlusconi in Tremonti sta se nazadnje sporekla zaradi varčevalnih ukrepov. Natančneje zaradi določbe, ki bi Berlusconijev Fininvest začasno rešila pred izplačilom 750 milijonov evrov odškodnine zaradi vplivanja na sodnika pri prevzemu založnika Mondadori v 90. letih minulega stoletja. Berlusconi vztraja, da to ni bila njegova ideja in da so bili ministri s tem seznanjeni, Tremonti pa trdi ravno nasprotno.

Berlusconi je v politiko vstopil iz podjetništva sredi 90. let prejšnjega stoletja. Premierski položaj je prvič prevzel leta 1994, ko je njegova komaj nekaj mesecev stara politična stranka Naprej Italija dobila relativno večino glasov.

Njegova vlada je zaradi trenj znotraj koalicije razpadla v dobrega pol leta. Premier je znova postal leta 2001 in mandat končal, aktualna vlada pa je bila imenovana leta 2008.

Je lastnik medijskega imperija, ki vključuje največjega založnika Mondadori in televizijsko mrežo Mediaset, s katero obvladuje italijanski medijski prostor, je pa tudi lastnik nogometnega kluba Milan.