c S

Rebalans čez vlado predvidoma prihodnji teden, GZS in Zares kritična

08.07.2011 08:23 Ljubljana, 07. julija (STA) - Vlada je danes obravnavala predlog rebalansa državnega proračuna za letos. Potrebna so še nekatera usklajevanja, predlog pa naj bi vlada sprejela prihodnji četrtek. Do predlaganega rebalansa, ki med drugim krči investicije, so kritični v GZS in stranki Zares.

Minister za finance Franc Križanič je po seji vlade povedal, da je rebalans izdelan, da pa bo treba nekatere postavke še nekoliko spremeniti, tako da bo vlada opravila še nekaj usklajevanj. Križanič pričakuje, da bo rebalans prihodnji četrtek sprejet brez večjih razprav.

Minister o konkretnih številkah ni spregovoril, dejal pa je, da gre pri rebalansu glede na sprejeti proračun za precejšnje zmanjšanje.

Razlogov za zmanjšanje je po njegovih besedah več: zaradi manjše nominalne rasti bruto domačega proizvoda (BDP) od pričakovane je bilo treba znižati izdatke, po drugi strani pa je zaradi padca pokojninske reforme potrebno dodatno varčevanje.

Po besedah premiera Boruta Pahorja je rebalans potreben, če želi Slovenija doseči 4,6 odstotka BDP proračunskega primanjkljaja in 5,5 odstotka BDP javnofinančnega primanjkljaja - to je po njegovih besedah obvladljiv primanjkljaj ter pod povprečjem EU in območja evra -, hkrati pa javni dolg države zadržati pod 45 odstotki BDP.

Vlada želi z rebalansom oklestiti izdatke, ki nimajo neposredne zakonske podlage oz. niso z zakonom neposredno predpisani. "To pomeni, da ne zmanjšujemo pravic, ne posegamo v raven plač zaposlenih v javnem sektorju, ne posegamo v transferje," je povedal Križanič. Dodal je, da pa želijo izvesti optimizacijo zlasti na področju stroškov za blago in storitve.

Pri tem so pogledali, kaj od načrtovanega proračuna še ni bilo s pogodbami potrjeno, ter to nato prestavili na naslednje leto, če ministrstvo ni dokazalo, da je nujno, da se konča v tem letu. V tem tednu bodo na tem področju poskušali priti še do nekaj dodatnih prihrankov.

Ker to ne bi zadostovalo za zaustavitev načrtovane rasti izdatkov, je predvideno tudi zmanjševanje investicij, pri katerih zmanjšujejo integralna oz. domača sredstva, evropska pa tam, kjer zaradi zamud pri projektih letos ne pričakujejo izplačil.

Finančni minister ob tem pravi, da je znotraj posameznih varčevalnih ukrepov potrebno izvesti optimizacijo tako, da bo učinek na izvajanje zastavljenega cilja glede razvojnega preobrata še vedno tak, kot je bil v prejšnjih letih. "Vzdržujemo vse tiste projekte, ki ta razvojni preobrat spodbujajo. V tem okviru bomo v tem tednu izvedli nekaj popravkov, ker smo dobili dodatna opozorila," je dejal.

Do prihodnjega četrtka bo vlada tako opravila še nekaj dodatnih tehničnih usklajevanj. Po pojasnilih generalne direktorice direktorata za proračun Alenke Bratušek bodo vnovič preverili, ali so vsa ministrstva upoštevala priporočila vlade glede omejitev izdatkov pri materialnih stroških.

Kot je spomnil Križanič, je že od 9. junija zamrznjeno prevzemanje novih obveznosti, ki nimajo podlage. To je po ministrovih besedah še močnejši varčevalni ukrep, ki bo veljal tudi, ko bo rebalans v parlamentarni proceduri.

Glede upravljanja državnega premoženja je minister pojasnil, da je to letos pod velikim pritiskom, saj sta kar dva velika subjekta ustvarila ogromno izgubo - Nova Ljubljanska banka in Telekom Slovenije. "Tu bi vendarle pričakovali dividende - pri NLB brez dvoma za krepitev kapitalske ustreznosti, pri Telekomu pa tudi za financiranje proračuna. Tega sedaj ne bo in tu je izpad," je dejal.

Do predloga rebalansa so kritični v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Kot je na današnji skupščini GZS dejal predsednik in generalni direktor zbornice Samo Hribar Milič, rebalans ni razvojno naravnan, saj zmanjšuje vsa razvojna sredstva. Rebalans je po njegovem mnenju naravnan izrazito socialno in je v delu namenjen krpanju dokapitalizacije posameznih bank, jemlje pa razvojnim projektom.

Ne gre le za prilagoditev na nižje prihodke, ampak za "korenite spremembe, ki bodo vplivale na konkurenčnost gospodarstva", je ocenil Hribar Milič.

V stranki Zares takšnega predloga rebalansa ne podpirajo. Podpredsednica Zares in ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić je na novinarski konferenci ocenila, da je predlog rebalansa za področje podjetništva in konkurenčnosti, razvoja in investicij "uničujoč" in "popolnoma neprimeren". Opozorila je, da so bili letos praktično objavljeni že vsi razpisi, za že podpisane pogodbe pa bo zato verjetno treba sklepati anekse.

"Koalicijske stranke želijo še vedno vzdrževati - tudi z rebalansi se to kaže - neko socialno stanje, ki je vsak mesec bolj nevzdržno in si ga ne moremo privoščiti, naša politika pa je skrb za razvoj, skrb za vzpostavljanje zdravega gospodarstva," je dejala.