c S

Agencijo za upravljanje naložb preiskuje protikorupcijska komisija; Komarjeva očitke zavrača

08.07.2011 08:23 Ljubljana, 07. julija (STA) - Premier Borut Pahor je Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS prijavil protikorupcijski komisiji zaradi domnevnega vpliva lobistov na njeno vodstvo. Agencija je zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, je v odzivu izpostavila prva dama agencije Dagmar Komar.

Pahor se je za prijavo odločil, ker naj bi obstajal sum, da sta na vodstvo agencije vplivala predvsem lobista Janez Zemljarič in Drago Isajlović. Na protikorupcijski komisiji so potrdili, da so prejeli prijavo, vendar so pojasnili, da ne morejo razkriti identitete prijavitelja ali podrobnosti iz vsebine prijave.

"Delujemo strokovno, odgovorno in povsem neodvisno in če bo država želela, da se to delo nadaljuje na ta način in da se postavijo dobri temelji za korporativno upravljanje, da se bo politika ločila od stroke, potem naj ta agencija ostane. Sicer pa je bilo že včeraj prepozno - zakaj je niso ukinili," se je na današnji izjavi za javnost na očitke odzvala Komarjeva.

Glede srečevanj z Zemljaričem in Isajlovićem je pojasnila, da gre pri tem za osebno odgovornost vsakega posameznika in ne za kolektivno odgovornost uprave. To poleg Komarjeve sestavljata še člana Marko Golob in Danilo Grašič.

"Imeti kontakte z lobistom ali nelobistom še ni prepovedano ravnanje, ampak je treba te stike najaviti protikorupcijski komisiji. Z nobenim od imenovanih nisem imela nobenega stika in zato tega protikorupcijski komisiji tudi nisem naznanjala," je še dejala Komarjeva.

Pahor je po seji vlade pojasnil, da se redko odloča za prijave, razen v tem primeru, ko je v dopisu, ki je zadeval domnevno nezakonit vpliv na odločitve agencije, ocenil, da so navedbe dovolj utemeljen razlog, da se o njih izvede preiskava v okviru protikorupcijske komisije, če bo ta tako odločila.

"Komisija bo znala v pogovoru z vodstvom agencije ugotoviti, ali je šlo za nezakonite poskuse vplivanja. Popolnoma nesprejemljivo bi bilo, če bi javnost dobila vtis, da je agencija podvržena klientelističnim, nezakonitim vplivom lobijev ali drugih krogov, ki vplivajo na odločitve agencije," je dejal.

Izpostavil je še, da si agencija lahko pridobi avtoriteto z delom in rezultati, da pa so očitno bila storjena nekatera dejanja, ki to avtoriteto spodbijajo. "Mislim, da bi lahko v enaki sestavi to avtoriteto dobili nazaj," je dejal Pahor, ki meni, da je čas, da agencija pride pred DZ in da ji poslanci postavijo vsa vprašanja, ki jih zanimajo.

Iz besed finančnega ministra Franca Križaniča po današnji seji vlade je bilo medtem razumeti, da naj bi bil koncept novega zakona o upravljanju kapitalskih naložb države narejen do konca meseca. Z njim naj bi poenotili sodelovanje posameznih upravljavcev javnega premoženja - agencije, Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad) - in omogočili bolj optimalno gospodarjenje.

Pri tem bi lahko prišlo tudi do spremembe strukture upravljanja in posledično kadrovske sestave. Križanič je sicer na vprašanje, ali uprava agencije za upravljanje kapitalskih naložb še uživa njegovo zaupanje, odgovoril, da je preuranjeno odgovoriti na to.

Komarjeva o točni vsebini novega zakona o upravljanju kapitalskih naložb države ni seznanjena. Agencija po njenih besedah trenutno pripravlja strategijo upravljanja kapitalskih naložb, v njej pa so določena odprta vprašanja predvsem glede naložb Kada in Soda. Verjame, da so spremembe zakona prav v tem duhu.

Izrecno pa je poudarila, da je agencija več kot uspešna pri svojem delu. "Strategijo smo zapisali v roku, vsebina je bila povzeta po sektorskih politikah, kar pomeni, da se nismo sami po sebi odločali. Če smo kaj nadgradili, smo bili celo večkrat kritizirani," je dejala.

Na dogajanje v povezavi z agencijo so se sicer danes odzvali tudi v stranki Zares, v kateri pripravljajo novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države. "Predlagali bomo ukinitev te agencije in prenos upravljanja kapitalskih naložb na drugo mesto znotraj vlade," je povedala ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić.

Radićeva je iz meseca v mesec bolj razočarana nad delovanjem agencije za upravljanje kapitalskih naložb države. Kot je dejala na novinarski konferenci, so napake in neprimerna ravnanja agencije na začetku sicer obravnavali še kot neke otroške bolezni, zdaj pa se je pokazalo, da se tega stanja očitno ne bo dalo popraviti in "da smo z ustanovitvijo te agencije naredili napako".

Z novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države želijo popraviti to napako in zagotoviti, da bo upravljanje z državnim premoženjem v prihodnje bolj učinkovito. "Vse kaže, da ta agencija oz. predvsem ta uprava ni bila sposobna prevzeti te zelo odgovorne funkcije strokovnega upravljanja z državnim premoženjem," je še povedala Radićeva.