c S

Nova sodba sodišča v Strasbourgu proti Sloveniji

08.07.2011 08:23 Strasbourg, 07. julija (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo proti Sloveniji in ji naložilo izplačilo 7500 evrov. Sodišče je tako razsodilo v prid F. K., ki se je na Strasbourg obrnil zaradi zamud v postopkih glede skrbništva in stikov s hčerjo ter zamud v postopkih, ki so jih proti njemu uvedli zaradi domnevne zlorabe hčerke.

Tožnik iz Šentjurja je pred sodiščem trdil, da je imel zaradi neučinkovitosti v postopkih proti njemu od aprila 2005 do marca 2008, ko je bil dokončno oproščen, omejene stike z leta 2001 rojeno hčerjo.

Tožnik se je skliceval na 6. in 8. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki se nanašata na pravico do pravičnega sojenja in pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja.

Sodišče je F. K. ugodilo in Sloveniji naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine in 1500 evrov za stroške, so sporočili iz Strasbourga.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda in državi naložilo plačilo odškodnine tožniku v višini 3200 evrov zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov.