c S

Vlada o gospodarskih temah

08.07.2011 08:21 Ljubljana, 07. julija (STA) - Vlada, ki je odločanje o rebalansu državnega proračuna za letos preložila na prihodnji teden, je danes med drugim sprejela predlog sprememb zakona o posojilu Grčiji, predlog novele zakona o trgu finančnih instrumentov in predlog novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih.

Rebalans proračuna, ki glede na sprejeti proračun predvideva precejšnje zmanjšanje, je po pojasnilih ministra za finance Franca Križaniča sicer izdelan, bo pa treba nekatere postavke še nekoliko spremeniti. Vlada bo zdaj opravila še nekaj usklajevanj, Križanič pa pričakuje, da bo rebalans prihodnji četrtek sprejet brez večjih razprav.

Skladno s sklepi članic območja evra je vlada spremenila zakon o posojilu Grčiji, s katerim se tej prezadolženi državi znižuje obrestna mera in podaljšuje ročnost posojil, danih v mehanizmu finančne pomoči. Grčiji se po Križaničevih navedbah znižuje obrestna mera za 100 bazičnih točk nad trenutnim Euriborjem in podaljšuje ročnost s pet na 10 let.

Vlada se je seznanila s predlogom večletnega proračuna EU in pozdravila predlog Evropske komisije. Kot meni, je glede na danes gospodarske in finančne razmere predlog realen in dobra osnova za začetek pogajanj, kljub nespremenjeni ravni proračuna pa ta naslavlja vrsto novih izzivov.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o trgu finančnih instrumentov, s katerim se harmonizira pravna pravila, ki urejajo delovanje integriranih poravnalnih sistemov, saj enotna poravnalna platforma sistema Target2Securities (T2S) lahko deluje le po enih pravilih. Gre za odpravo določil o uporabi upravnega postopka, da bi do integracije s sistemom T2S lahko prišlo.

Vlada je določila tudi besedilo predloga novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katerim se zaradi skladnosti s standardi dveh najpomembnejših organizacij na področju poslovanja z vrednostnimi papirji (European Securities Services Forum in European Central Securities Depositories Association) uvaja uparjanje kot novo fazo v prenosu vrednostnih papirjev med različnimi računi.

Vlada je sprejela uredbo o toplogrednih plinih, dejavnostih in napravah, za katere je treba pridobiti dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov oz. izvajati monitoring emisij toplogrednih plinov. Ta se glede strukture in institutov bistveno ne razlikuje od veljavne uredbe, določa pa nove dejavnosti in toplogredne pline, za katere je treba pridobiti dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov.

Na podlagi uredbe bo ministrstvo pripravilo seznam naprav, ki bodo po letu 2013 upravičene do brezplačnih emisijskih kuponov. Seznam je treba Evropski komisiji v potrditev poslati do 30. septembra.

Vlada je sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za dograditev priključka Šmarje Sap na avtocestnem odseku Malence - Šmarje Sap. Državni prostorski načrt vsebuje vse ureditve, ki so potrebne za dograditev avtocestnega priključka Šmarje Sap v polni priključek. Sprejet državni prostorski načrt je podlaga za nadaljevanje aktivnosti za pridobitev nepremičnin, izdelavo projektne dokumentacije, priprave na gradnjo in samo izgradnjo načrtovanih prostorskih ureditev.

Vlada je izdala spremembe in dopolnitve uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih odjemalcih ter določila prečiščeno besedilo uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih odjemalcih. Ključni spremembi uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končni odjemalcih sta nova, višja meja za velike zavezance in nova vloga dobaviteljev tekočih goriv za pogonski namen. Poleg tega so naloge agencije za energijo prenašajo na Eko sklad. Z vidika porabnikov oz. odjemalcev energije ni nobenih sprememb.

Vlada je izdala uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog.

Vlada je v upravni odbor Slovenskega inštituta za standardizacijo zaradi izteka mandata dosedanjim članom za mandatno obdobje štirih let kot predstavnike ustanovitelja imenovala Ireno Možek Grgurevič (ministrstvo za gospodarstvo), Sama Podgornika (ministrstvo za obrambo) in Saša Galonjo (ministrstvo za okolje in prostor). Imenovala je tudi nova predstavnika ustanovitelja v strokovna sveta inštituta, in sicer Miroslava Pregla (ministrstvo za okolje in prostor) in Andrejo Belavić Benedik (ministrstvo za gospodarstvo).