c S

Vlada s predlogom zakona o sporazumu z ZDA o izmenjavi podatkov v boju proti terorizmu

08.07.2011 08:21 Ljubljana, 07. julija (STA) - Vlada je na današnji seji potrdila predlog zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in ZDA o izmenjavi podatkov o spremljanju terorizma. Namen sporazuma je z izmenjavo podatkov omogočiti pravočasno identifikacijo znanih ali osumljenih teroristov in tako zaščititi prebivalce in pomembno infrastrukturo v obeh državah pogodbenicah.

Sporazum o izmenjavi podatkov o spremljanju terorizma sta februarja letos v Washingtonu podpisala zunanji minister Samuel Žbogar in namestnik ameriške državne sekretarke James Steinberg. Tovrstne sporazume ZDA sklepajo z vsemi državami, ki sodelujejo v programu visa waiver. Podpisu je takrat prisostvoval tudi premier Borut Pahor.

Kot je takrat pojasnil Žbogar, področje, ki ga pokriva sporazum, doslej ni bilo natančno regulirano, čeprav je dobro sodelovanje med državama glede tega že potekalo. Obenem je izrazil prepričanje, da bo sporazum podlaga za nadaljnjo nadgradnjo protiterorističnega in sodelovanja proti vsem oblikam kriminala med Slovenijo in ZDA.

Kot so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), sporazum ureja glavna načela pri uporabi in varstvu podatkov o spremljanju terorizma, izmenjanih med Slovenijo in ZDA.

Izraz 'znani terorist' za Slovenijo pomeni osebo, ki je na Interpolovem seznamu iskanih oseb ali je bila na slovenskih sodiščih obsojena zaradi terorizma, 'osumljeni terorist' pa je oseba, ki se preiskuje ali kazensko preganja zaradi utemeljenega suma priprav na ali storitve terorističnih dejanj, so še pojasnili na Ukomu.