c S

Zares bo predlagal ukinitev agencije za upravljanje državnih naložb

08.07.2011 08:18 Ljubljana, 07. julija (STA) - Zares pripravlja novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki jo bo še ta mesec predstavil javnosti. "Predlagali bomo ukinitev te agencije in prenos upravljanja kapitalskih naložb na drugo mesto znotraj vlade," je danes v Ljubljani povedala ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić.

Radićeva je iz meseca v mesec bolj razočarana nad delovanjem agencije za upravljanje kapitalskih naložb države. Kot je dejala na novinarski konferenci, so napake in neprimerna ravnanja agencije na začetku sicer obravnavali še kot neke otroške bolezni, zdaj pa se je pokazalo, da se tega stanja očitno ne bo dalo popraviti in "da smo z ustanovitvijo te agencije naredili napako".

Z novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države želijo popraviti to napako in zagotoviti, da bo upravljanje z državnim premoženjem v prihodnje bolj učinkovito. "Vse kaže, da ta agencija oz. predvsem ta uprava ni bila sposobna prevzeti te zelo odgovorne funkcije strokovnega upravljanja z državnim premoženjem," je povedala Radićeva.

Dejala je, da je agencija pri svojem delu storila več napak, med drugim je spomnila na poseg agencije v nedavno dokapitalizacijo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Agencija je namreč prenesla pravice države do nakupa novih delnic NKBM na tri družbe v 100-odstotni lasti države - Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije.

"Tudi na tem področju zgodba še ni zaključena. Zadnje dejanje agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ko so zelo na široko objavili, da bodo delali revizijo poslovanja NKBM za zadnjih pet let, je zagotovo vplivalo na to, da je danes vrednost delnice 6,6 evra," je opozorila Radićeva.

Zgodbe o dokapitalizaciji NKBM se je dotaknil tudi predsednik Zares in poslanec Gregor Golobič. "To je narobe svet. Banke morajo dati denar podjetjem, ne obratno. Finančni sektor služi podpori nefinančnemu sektorju, ne obratno," je povedal.

Radićeva je zaradi vseh teh nepravilnosti pred časom predlagala razrešitev članov uprave agencije, vendar pri predsedniku vlade Borutu Pahorju ni naletela na posluh. "Tukaj smo imeli zelo nesrečno roko in moram povedati, da sem na vladi glasovala proti imenovanju teh treh članov uprave," je povedala. Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države vodi Dagmar Komar, člana uprave pa sta še Marko Golob in Danilo Grašič.