c S

Tudi Potočnik razmišlja o odhodu iz poslanske skupine Zares

08.07.2011 08:17 Ljubljana, 07. julija (STA) - O odhodu iz poslanske skupine zares, potem ko sta poslansko skupino v minulih dneh zapustila Vili Trofenik in Alojz Posedel, razmišlja tudi poslanec Zares Alojzij Potočnik. Njegova odločitev bo odvisna tudi od pogovora s prvakom Zares Gregorjem Golobičem, s katerim se bo sestal prihodnji teden, je Potočnik povedal za STA.

Odločitev o odhodu Zares iz koalicije je bila premalo prediskutirana in premalo premišljena, ocenjuje Potočnik. Po njegovih besedah bi bilo treba takrat bolj premisliti, kakšne so posledice odhoda, ob čemer tudi poudarja, da je osebno privrženec kompromisov in ne ultimatov.

Prav tako bi bilo treba po njegovem mnenju vložiti več napora v razjasnitev nekaterih "zgodb", kot je denimo Teš 6. Ni namreč nujno, pravi, da je temeljna kriza politična, razlogi za krizo tudi niso vedno endogeni. Po prepričanju poslanca bi se zato morali bolj zatekati k rešitvam, ki bi temeljile na dogovoru.

Kot je pojasnil, razume nekatere razloge, ki sta jih Posedel in Trofenik navedla za svoj odhod iz poslanske skupine Zares v poslansko skupino nepovezanih poslancev. Osebno se v tistem trenutku, ko sta omenjena poslanca sporočila svojo odločitev, za odhod ni odločil, vendar pa se po njegovih besedah "situacija v politiki in v poslanski skupini menja iz dneva v dan".

Vse glasnejša so ugibanja, da naj bi se tudi Potočnik pridružil poslanski skupini nepovezanih poslancev. Tega Potočnik ni konkretno ne zanikal ne potrdil. Po njegovih besedah pa bi bilo glede na to, da je Zares opozicijska stranka, pri ključnih odločitvah vseeno, ali bi bil v Zares ali med nepovezanimi poslanci, ki prav tako niso v koaliciji.

Nepovezani poslanci so se danes prvič sestali v razširjeni zasedbi, njihova poslanska skupina sedaj šteje pet poslancev. Poudarjajo, da so odprti za nove prihode, ki bi jih po besedah Franca Žnidaršiča glede na razpoloženje poslancev v posameznih poslanskih skupinah smeli pričakovati.