c S

V Italiji devet Nemcev obsodili zaradi nacističnih pobojev

07.07.2011 15:15 Rim, 07. julija (STA) - Sodišče v Veroni je v sredo zvečer obsodilo devet Nemcev na dosmrtno kazen zaradi nacističnih pobojev več sto ljudi na severu Italije leta 1944. Sojenje se je po petletni preiskavi začelo leta 2010, deveterico pa so obsodili v odsotnosti, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obsojeni so bili del divizije Hermanna Göringa, ki je poskušala zlomiti italijanski odpor in je neusmiljeno pobijala civiliste, vključno s 140 ljudmi v pokrajini Modena. Izrečena kazen se poleg tega nanaša tudi na poboje, ki so jih izvedli v deželi Emilia Romagna in v bližini mesta Arezzo v Toskani.

"Končno so žrtve in njihovi sorodniki dosegli pravico in krvavo stran zgodovine lahko zapremo," je za časnik Corriere della Sera dejal eden od tožnikov, Demos Malavasi iz Modene. Razglasitev obsodbe so sicer spremljali sorodniki žrtev, ki so v ta namen pripotovali v Verono.

Sodnik Vincenzo Santoro, ki je na sodišču prebral obsodbo, je pojasnil, da so obtožbe proti trem drugim moškim opustili, saj so že umrli. Obsojenci, večina od katerih je stara več kot 90 let, pa morajo glede na razsodbo sodišča žrtvam plačati tudi odškodnino.