c S

AZN presenečen nad Miklavčičevimi očitki o grožnjah agencije

07.07.2011 15:15 Ljubljana, 07. julija (STA) - V Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) so presenečeni nad izjavo prvega nadzornika Vzajemne Mirka Miklavčiča, ki je mnenje agencije glede razrešitve članov uprave Vzajemne označil kot grožnjo z zakonom. Poudarjajo, da je agencija le opozorila na jasne določbe zakona o zavarovalništvu, ki bi jih nadzorniki morali upoštevati pri odločitvah.

Agencija je, kot poudarjajo, le opozorila na jasne in eksplicitne določbe zakona o zavarovalništvu. Slednje pa bi moral nadzorni svet pri sprejemu svojih odločitev v dobro družbe, v luči pričakovane skupščine zastopnikov članov Vzajemne moral upoštevati nadzorni svet, menijo v agenciji.

Ob tem agencija pričakuje, da bo skupščina Vzajemne, ki jo sestavljajo zastopniki petih starostnih razredov zavarovancev, izvolila nadzorni svet, ki bo odgovorno opravljal svojo nalogo nadzora družbe v interesu zavarovancev vseh starostnih skupin.

Agencija je namreč v ponedeljek na spletni strani zapisala, da je ravnanje nadzornikov Vzajemne pri imenovanju novih članov uprave v luči pravkar zaključenih volitev v skupščino nesmiselno in neodgovorno.

Zakon o zavarovalništvu namreč določa, da v roku nadaljnjih treh mesecev novo oblikovana skupščina zastopnikov imenuje nove člane nadzornega sveta, ti pa nove člane uprave.

Tako bo imel novoimenovani nadzorni svet pristojnost in dolžnost, da imenuje nove člane uprave, pri čemer pri izbiri nima nobenih omejitev in zato ni dolžan potrditi članov uprave, ki jih je imenoval sedanji nadzorni svet. "V skladu z navedenim bo posledice za svoje ravnanje in odločitve moral prevzeti nadzorni svet Vzajemne," so prepričani v agenciji.

Nadzorni svet zavarovalnice je zaradi dopisa agencije prekinil ponedeljkovo sejo, na kateri so razreševali upravo Vzajemne, opozorila agencije pa je Miklavčič označil kot grožnje.

Vseeno pa so nadzorniki v sredo razrešili predsednika uprave Dušana Kidriča ter člana uprave Igorja Jarca. Miklavčič je v izjavi za javnost po seji nadzornega sveta dejal, da so opozorila agencije brezpredmetna, saj da so regulatorji postavljeni za to, da pomagajo in ščitijo zavarovance. "Če mi nekdo grozi, dobim energijo za nasprotovanje," je dejal.