c S

Vlada spreminja zakon o posojilu Grčiji

07.07.2011 15:14 Ljubljana, 07. julija (STA) - Skladno s sklepi voditeljev članic območja evra je vlada danes spremenila zakon o posojilu Grčiji, s katerim se tej prezadolženi državi znižuje obrestna mera in podaljšuje ročnost posojil, danih v mehanizmu finančne pomoči, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za finance Franc Križanič.

Grčiji se po Križaničevih navedbah znižuje obrestna mera in podaljšuje ročnost v tistem delu finančne pomoči, ki jo zagotavljajo članice območja z evrom.

Do treh let se obrestna mera znižuje za 100 točk, s 300 na 200 točk pribitka nad trenutnim Euriborjem, za enako število točk se znižuje tudi obrestna mera po treh letih, in sicer s 400 na 300 točk nad Euriborjem.

Obrestna mera je po ministrovi oceni "kar visoka, je pa obvladljiva". Prepričan je tudi, da bo v določenem daljšem roku Grčija "zmogla ta projekt speljati".

"Gremo v enake spremembe kot ostali partnerji uspešnih držav v območju evra in pričakujem, da bo državni zbor ta zakon sprejel," je še poudaril minister Križanič.

Voditelji držav v območju evra so se namreč marca dogovorili za enoodstotno znižanje obrestnih mer za posojila Grčiji v pomoč pri soočanju z dolžniško krizo, podaljšali pa so ji tudi dospelost posojil v okviru mehanizma finančne pomoči na 7,5 leta

Območje evra se je lani dogovorilo za 80 milijard evrov posojil Grčiji v treh letih po približno šestodstotni obrestni meri. V zameno za pomoč je morala država sprejeti boleče varčevalne ukrepe, kljub temu pa bo potrebovala dodaten paket pomoči, v katerem naj bi sodelovali tudi zasebni upniki.