c S

Za evropske poslance poslej jasnejša pravila obnašanja

07.07.2011 14:41 Strasbourg, 07. julija (STA) - Konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta in vodje vseh političnih skupin, je danes soglasno dala zeleno luč novim pravilom obnašanja za evropske poslance. Ti bodo morali novi kodeks ravnanja spoštovati v stikih z lobisti in drugimi ter v izogib konfliktu interesov.

Nova pravila bo najprej preučil parlamentarni odbor za ustavne zadeve, nato pa ga bodo potrjevali še evropski poslanci na enem od prihodnjih plenarnih zasedanj.

Evropski parlament bo strožja pravila za poslance sprejel po izbruhu korupcijske afere, ki jo je marca razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo je domnevno vpletenih več evropskih poslancev, med njimi Slovenec Zoran Thaler, ki je zaradi afere marca odstopil s položaja.

"Gradimo trden ščit proti neetičnemu obnašanju. Delo smo opravili v rekordnem času, le desetih tednih. Zdaj imamo predlog prvega kodeksa ravnanja za Evropski parlament," je poudaril predsednik institucije Jerzy Buzek. Kot je dodal, predlagana pravila postavljajo visoke standarde.

Osnovno načelo kodeksa je preglednost. Parlamentarci bodo morali tako predložiti jasna dokazila o dodatnih plačanih dejavnostih ter tudi o svojih funkcijah, ki bi lahko predstavljale konflikt interesov. V kodeksu je zapisana tudi izrecna prepoved sprejemanja denarja ali drugih nagrad za vplivanje na odločitve parlamenta. Določena so tudi jasna pravila glede sprejemanja daril ter delovanja nekdanjih poslancev kot lobistov.

Poslancem bo v primeru težav v pomoč svetovalni odbor, ki bo tudi svetoval predsedniku parlamenta, kako ravnati v primeru domnevnih kršitev kodeksa. Za nepravilnosti so zagrožene sankcije od odvzema dnevnega zaslužka poslanca do odstavitve s položaja. Vse sankcije proti poslancem bodo poslej objavljene na spletni strani parlamenta.

Predlog kodeksa je pripravila delovna skupina pod vodstvom Buzeka. Pri oblikovanju strožjih pravil za parlamentarce in lobiste je upoštevala primere dobrih praks v posameznih državah članicah.