c S

ECB dvignila obrestno mero na 1,5 odstotka

07.07.2011 14:37 Frankfurt, 07. julija (STA) - Svet ECB je danes v skladu s pričakovanji dvignil ključno obrestno mero za območje evra za 0,25 odstotne točke na 1,5 odstotka, potem ko jo je aprila po skoraj dveh letih zvišal z enega na 1,25 odstotka. ECB se je v strahu pred krepitvijo inflacijskih pričakovanj za tak korak odločila kljub negotovosti glede dolžniške krize v območju.

Analitiki si sicer niso povsem enotni glede prihodnjega ravnanja Evropske centralne banke (ECB). Nekateri menijo, da novih zvišanj letos ne bo več, večina pa pričakuje, da se bo ECB zgodaj jeseni ob kolikor toliko normalnem razvoju dogodkov odločila še za eno zaostritev denarne politike. Do sredine 2012 naj bi se obrestna mera nato dvignila na raven med dvema in 2,5 odstotka.

Mandat ECB je sicer jasen, saj je njena prva naloga boj proti inflaciji. Ta se v območju evra že nekaj časa giblje precej nad srednjeročnim ciljem banke, ki je blizu, vendar pod dvema odstotkoma. Junija je na letni ravni znašala 2,7 odstotka. Čeprav inflacijo povzročajo predvsem cene energije in surovin, želi ECB na vsak način preprečiti pojav inflacijske spirale.

Gospodarstvo v območju evra sicer še naprej okreva, a v zadnjih tednih je ne nepričakovano prišlo do umiritve rasti in poslabšanja gospodarskega razpoloženja. K temu prispeva tudi negotovost glede usode grške dolžniške krize in strah pred vnovičnim poglabljanjem težav v drugih ranljivih članicah območja evra.

Predsednik ECB Jean-Claude Trichet bo na današnji novinarski konferenci verjetno deležen številnih vprašanj o stališčih banke do predvidene oblike sodelovanja zasebnih upnikov pri dodatnem paketu pomoči Grčiji, ki naj bi bil pripravljen do septembra.