c S

Prvi ekonomist OECD: Bonitetne agencije razpihujejo dolžniško krizo

07.07.2011 14:35 Rim, 07. julija (STA) - Glavni ekonomist v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pier Carlo Padoan je bonitetne agencije obtožil, da s svojimi "samovoljnimi prerokbami" še razpihujejo dolžniško krizo v območju evra, je francoska tiskovna agencija AFP povzela prispevek v današnji izdaji italijanskega časnika La Stampa.

Padoan je namreč za omenjeni časnik med drugim dejal, da so bonitetne hiše v zadnjem času dokazale, da so močno prociklične, njihova poročila pa je označil za "samovoljne prerokbe".

Kot je argumentiral, agencije ne le navajajo ugotovitev, temveč podajajo tudi svoje sodbe, na ta način pa še pospešujejo negativne finančne trende, s katerimi se sooča območje evra. "To je tako, kot da bi potiskali nekoga proti prepadu," je dejal.

Padoan je poudaril še, da države potrebujejo čas, da bodo njihovi varčevalni in reformni ukrepi lahko pokazali učinke oz. da bodo lahko znova pripeljali do gospodarske rasti.

Potem ko je bonitetna agencija Moody's v ponedeljek znižala kreditno oceno Portugalske, se je na bonitetne hiše vsula ploha očitkov - tudi s strani visokih predstavnikov EU.

Moody's je sicer napovedal, da bi lahko Portugalska potrebovala še en paket pomoči, preden se bo lahko vrnila na kapitalske trge.

To se je takoj odrazilo na trgu, saj so delnice portugalskih bank močno izgubile, zahtevana donosnost na desetletne portugalske državne obveznice pa se je zvišala z 12,185 na 12,719 odstotka.