c S

Mandatno-volilna komisija DZ predlaga, da Dunjo Jadek Pensa potrdi za ustavno sodnico

07.07.2011 10:18 Ljubljana, 07. julija (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je v začetku današnje seje brez razprave sklenila, da DZ predlaga, da na predlog predsednika republike Danila Türk na mesto ustavne sodnice izvoli Dunjo Jadek Pensa. Slednja bi na ustavnem sodišču zamenjala Jožeta Tratnika. Za takšen sklep je glasovalo 10 članov komisije, proti pa so bili štirje.

Poziv za zbiranje predlogov kandidatov za ustavnega sodnika je Türk objavil sredi aprila, potem ko DZ konec marca za ustavnega sodnika ni potrdil rektorja primorske univerze Rada Bohinca.

Predsednik republike je poslanskim skupinam v ponedeljek pojasnil, da se ni odločil za podporo nobenemu od šestih prijavljenih kandidatov za ustavnega sodnika, ampak za ustavno sodnico predlaga vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa.

Podporo kandidatki so do zdaj napovedali poslanci SD, LDS, Zares, DeSUS, SNS ter nepovezani poslanci, medtem ko se v SDS in SLS še niso odločili. Za izvolitev so potrebni glasovi vsaj 46 poslancev. Pensa je bila sicer že kandidatka za ustavno sodnico leta 2007, vendar takrat za izvolitev ni dobila zadostnega števila glasov.