c S

Timošenkovo odstranili iz sodne dvorane

07.07.2011 07:20 Kijev, 06. julija (STA) - Na nadaljevanju sojenja bivši ukrajinski premierki Juliji Timošenko je danes prišlo do prerivanja med njenimi privrženci in policijo, zaradi česar so nato bivšo premierko odstranili iz sodne dvorane. Obveščevalna agencija pa je medtem sporočila, da so proti Timošenkovi odprli še eno preiskavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Timošenkovi sodijo zaradi zlorabe pooblastil pri sklenitvi pogodbe o dobavi ruskega plina leta 2009, ko je bila premierka. Novo preiskavo proti njej pa so odprli zaradi suma, da je leta 1996, ko je vodila korporacijo, ki je uvažala plin iz Rusije, odtujila 405 milijonov dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Njeni privrženci so nove obtožbe že zanikali kot neutemeljene.

Na sojenju, ki se je nadaljevalo danes na sodišču v Kijevu, pa je prišlo do prerivanja med poslanci, ki podpirajo bivšo premierko, in policijo, potem ko je sodnik odredil, da enega od poslancev odstranijo iz dvorane. Sredi kaosa, ki je nastal, je v sodno dvorano vdrla skupina policistov, ki je vse poslance odstranila iz dvorane. Sodnik je nato odredil še odstranitev Timošenkove iz dvorane, kar so njeni privrženci pospremili z glasnim nasprotovanjem. Po premoru so obravnavo nadaljevali.

Timošenkova, ki je bila premierka Ukrajine med letoma 2005 in 2009, je obtožena, da je zlorabila pooblastila med sklepanjem dogovora o nabavi plina z ruskim premierom Vladimirjem Putinom leta 2009. Proces je označila za farso, katerega cilj je likvidacija politične opozicije v Ukrajini. Zaradi procesa je tudi vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Proti njej sicer poteka več preiskav.

Morebitna obsodba bi Timošenkovi onemogočila kandidaturo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto in predsedniških volitvah leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.