c S

Žbogar ob primeru Bizjak opozoril na slabo zastopanost v EU

07.07.2011 07:20 Ljubljana, 06. julija (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar je potem, ko je Slovenija izgubila položaj generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve v Svetu EU, ki ga je zasedal Ivan Bizjak, danes dejal, da se bodo s stalnim veleposlanikom Slovenije pri EU posvetovali o možnih korakih, in ob tem opozoril na problem zastopanosti Slovenije v Evropski uniji.

Kot je na novinarski konferenci v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal minister Žbogar, o predčasni upokojitvi Ivana Bizjaka na položaju generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve v Svetu EU ni bil seznanjen.

Ob tem je opozoril, da je imela Slovenija z Bizjakom edinega generalnega direktorja pri EU. Slovenija je v Evropski uniji po mnenju Žbogarja slabo zastopana, še zlasti v skupni zunanji službi unije, zato je izguba položaja generalnega direktorja dodaten razlog za resne pogovore o zastopanosti slovenskih predstavnikov v evropskih institucijah. Na novinarski konferenci se je minister Žbogar sicer odzval na sprejetje novele zakona o narodnih skupnostih v spodnjem domu avstrijskega parlamenta.

STA je v torek, sklicujoč se na diplomatske vire, poročala, da je bila v Bruslju sprejeta odločitev o predčasni upokojitvi generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve v Svetu EU, na katerega je bil decembra 2004 imenovan Ivan Bizjak.

Po navedbah virov gre za predčasno upokojitev v skladu s 50. členom kadrovskega pravilnika, ki velja za institucije EU. Po tem členu se lahko visokega uradnika v institucijah EU predčasno "upokoji v interesu službe", pri čemer "takšna upokojitev ne pomeni disciplinskega ukrepa".

Bizjak je edini Slovenec na najvišjih položajih v administraciji generalnega sekretariata Sveta EU. Najvišji položaj med vsemi Slovenci v institucijah EU sicer zaseda Janez Potočnik, ki je evropski komisar za okolje. A ta položaj je političen in je Sloveniji zagotovljen po pogodbah EU, po katerih ima vsaka država članica unije po enega komisarja.