c S

O reformah v prihodnje posebna delovna skupina

07.07.2011 07:20 Ljubljana, 06. julija (STA) - O vprašanjih pokojninske reforme, reform zdravstva in trga dela se bo v prihodnje pogovarjala posebna delovna skupina, ki jo bo vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja Miloš Pavlica, je po današnjem sestanku vrha Socialno-ekonomskega sveta dejal minister za delo Ivan Svetlik.

Posebna delovna skupina bo preverila, v kolikšni meri lahko odpirajo posamezne žgoče teme, kot so omenjene reforme, kjer je potrebno soglasje socialnih partnerjev, je pojasnil minister po sestanku, ki ga je sklical premier Pahor.

Nekateri od predstavnikov socialnih partnerjev so danes, kot je dejal minister Svetlik, sporočili, da še nimajo mandata svojih članov. "Počakali bomo nanje, potem pa bo ta delovna skupina sklicana in bo delala že tekom poletja," je napovedal.

Glede pokojninske reforme ne bi šlo za nadaljevanje pogovorov, ampak bi začeli nov krog pogovorov. To po Svetlikovih besedah predpostavlja, da sta "obe strani pripravljeni na določene spremembe".

"Koliko je to realno, bomo videli glede na predloge sindikalne strani," je pojasnil. Zagotovil je, da na strani vlade obstaja pripravljenost za nov krog pogajanj.

Na očitke sindikatov, da ni več kredibilen pogajalec za pokojninsko reformo, odgovarja, da ima mandat s strani vlade in predsednika vlade. "Dokler imam ta mandat, bom to vlogo opravljal," je dejal.

"Danes je bil dosežen napredek v tem smislu, da se poskus obnove socialnega dialoga nadaljuje," je povedal. "Ocenili smo, da razmere narekujejo, da je treba iskati rešitve ne glede na trenutno politično situacijo v Sloveniji."

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po sestanku dejal, da je zveza pripravljena iti v nove pogovore "o tistih spremembah, za katere menimo, da bi bile v korist delavcev". V tej luči je izpostavil zdravstveno reformo, spremembe zakona o delovnih razmerjih in tudi novo pokojninsko reformo, "ki pa mora temeljiti na povsem drugih izhodiščih kot prejšnja".

Izhodišča ZSSS za nov predlog pokojninskega zakona sicer ostajajo enaka. Kot je dejal prvi mož zveze, je temeljna zahteva, da je 40 let delovne dobe za moškega zadosten pogoj, da pridobi pravico do polne pokojnine.

Semolič je ob tem dejal še, da je, ko gre za pričakovanja glede prihodnjih pogajanj, potreben realizem in da "dosedanje obnašanje vlade kaže, da ni nekega velikega upanja". "Ampak menim, da je vredno poskusiti - v upanju, da so se nekateri vendarle streznili. Referendum je vendarle nekaj pokazal," je dejal.

Še bolj pesimističen je bil predsednik Pergama Dušan Rebolj, ki je opozoril, da aktualna vlada ne uživa podpore in zaupanja. Skladno s tem je nekatere po njegovih besedah na sestanku zanimalo, ali je mogoče na ta način izpeljati resne projekte. Sam ocenjuje, da ne.

Sicer pa je Rebolj zatrdil še, da ne pride v poštev, da "bi mi samo sedeli, da bi zadeve politično umirili". Kot je navedel, bodo v prihodnje takšni sestanki smiselni le, če se bodo pogovarjali tudi o razvoju, o gospodarskih vprašanjih, tajkunih.

"Če pa se bo zadeva začela razvijati samo na pokojninski reformi, zato ker je to dejal nekdo v tujini ali v območju evra, potem pa ne vidim nobenega smisla - vsaj kar zadeva predsednika Pergama ne," je dejal in nakazal, da ga v tem primeru na naslednje srečanje vrha ESS v začetku septembra ne bo. Rebolj sicer v nasprotju s Semoličem mandata za nadaljnja pogajanja še nima, zato zanje tudi še ni dal zelene luči.

Po mnenju generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta je današnje srečanje dalo priložnost tako delodajalcem kot sindikatom, da predstavijo svoj pogled na možnosti dogovora. "Žal pozno, a bolje pozno kot nikoli," je dejal za STA.

Po njegovih opozorilih pa so tudi danes ponovili, kako pogrešajo socialni sporazum. "Sporazum ni bil sklenjen, zdaj pa vidimo, kako zelo nam manjka," je dejal.

Premier Pahor se je na prvem sestanku po referendumskem padcu pokojninske reforme 5. junija s socialnimi partnerji sestal 17. junija. Tedaj so se sestali z namenom, da bi poskušali znova vzpostaviti dialog. Odločili so se, da se takšna vrsta dialoga nadaljuje.