c S

Paravinja zanikal poskus posilstva v BiH

07.07.2011 07:17 Zagreb, 06. julija (STA) - Na sodišču v Sokolcu v BiH se je danes začelo sojenje Draganu Paravinji, ki je obtožen poskusa posilstva leta 2002. Paravinja, ki je osumljen tudi ugrabitve in umora najstnice na Hrvaškem, se je izrekel za nedolžnega. Zatrdil je, da so ga po prijetju v BiH policisti pretepli in od njega izsilili izjavo, poročajo hrvaški mediji.

"Izjavo sem že podal. Glede na to, da so me v Banja Luki pretepli in izsilili mojo izjavo, sploh nimam volje in želje, da bi povedal karkoli, saj je od tega minilo veliko časa," je še dejal Paravinja.

Hrvaški mediji dodajajo, da danes na sodišču ni nastopila domnevna žrtev, ki naj bi jo Paravinja leta 2002 skušal posiliti na poti med Palami in Jahorino v bližini Sarajeva, potem ko jo je kot štoparko vzel v avtomobil. Danes 27-letna ženska je za Dnevni avaz dejala, da je napadalca prepoznala na podlagi fotografije, ki ji jo je pred dnevi pokazala policija.

Za poskus posilstva je v BiH predvidena kazen od enega do desetih let zapora, od odločitve sodišča v Sokolcu pa bo odvisna tudi izročitev Paravinje Hrvaški. Sodišče v Sarajevu je sicer danes določilo narok 11. julija, na katerem bodo odločali o hrvaški zahtevi za izročitev.

Medtem na Hrvaškem nadaljujejo iskanje 17-letne Antonije Bilić, ki so jo nazadnje videli 7. junija, ko je štopala nedaleč od domače vasi pri Drnišu. Paravinja, ki so ga 26. junija prijeli v BiH, je policiji priznal, da je Bilićevo zadavil, njeno truplo pa odvrgel v Krko.

Paravinja je poleg umora Bilićeve osumljen tudi poskusa posilstva 25-letnega dekleta iz okolice Splita leta 2010. Obe sta štopali, ko ju je vzel v svoj tovornjak. Iščejo ga tudi v Srbiji, kjer je bil pred leti obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi posilstva in poskusa posilstva.

Sledi za njim pa vodijo tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Ko so slovenski organi februarja 2009 prejeli odločbo o njegovi izročitvi Srbiji, je Paravinja že pobegnil iz Slovenije.

V Sloveniji sicer obstajajo sumi, da je povezan z izginotjem 17-letne Doroteje Pasar iz Ljubljane septembra 2007, po navedbah današnjih Slovenskih novic pa so novinarji iz nekdanjih jugoslovanskih republik doslej zbrali kar 18 morebitnih Paravinjevih žrtev, med njimi Pasarjevo, pa tudi Konjičanko Mojco Fišer, ki je pogrešana od maja 2007, ko ji je bilo 26 let. Slovenske novice kot možno slovensko žrtev omenjajo tudi Heleno Sedej, ki so jo nazadnje videli oktobra 1998, ko je štopala v Ljubljani.