c S

Žbogar: Ureditev mora zagotavljati razvoj pravic manjšine

06.07.2011 14:44 Ljubljana, 06. julija (STA) - Slovenija bo danes po sprejetju novele zakona o narodnih skupnostih v avstrijskem parlamentu podala formalno noto, v kateri bo pojasnila svoje videnje, namreč, da je to pomemben korak, vendar pa je sprejemljiva oblika ureditve le takšna, ki zagotavlja nadaljnji razvoj pravic manjšine, je danes v DZ dejal zunanji minister Samuel Žbogar.

Poslanci Jožef Jerovšek, Miro Petek (oba SDS) in Darja Lavtižar Bebler (SD) so na seji odbora za zunanjo politiko opozorili na pomisleke v zvezi z ustavnim zakonom med predstavniki manjšine in tudi nekaterimi pravniki glede odnosa med zakonom in avstrijsko državno pogodbo (ADP).

Kot je minister dejal v odgovoru, z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da manjšina ocenjuje, da zakon, ki ga danes sprejema avstrijski parlament, ni v celoti v duhu sprejetega memoranduma.

Povedal je še, da je bil v stiku z avstrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerjem, ki mu je zatrdil, da zakon ne vpliva na veljavnost ADP in da Avstrija ostaja zavezana 7. členu te pogodbe.

Franca Pukšiča (SLS) pa je zanimalo, kako se vlada pripravlja na začetek arbitražnega postopka s Hrvaško. Ob tem je izrazil nasprotovanje ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU, "dokler se sosednja država ne bo umaknila z zasedenih ozemelj".

Žbogar je povedal, da bo kmalu objavljen razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, na MZZ pa tudi intenzivno pripravljajo dokumentacijo za zagovor pred arbitražo. Z zadevo bodo seznanili tudi poslance, vendar pa, kot je dejal, še razmišljajo, kako to izpeljati, da ne bi prišlo do uhajanja občutljivih informacij, ki bi jih lahko izkoristila sosednja država.

Janja Klasinc (SD) pa je na ministra naslovila pobudo za priznanje palestinske države v mejah iz leta 1967. Kot je poudarila, s tem ne bi smeli več odlašati, še zlasti, ker so palestinsko državo že priznale nekatere članice EU.

Kot je povedal minister Žbogar, si Slovenija želi, da bi do vzpostavitve palestinske države prišlo na podlagi dogovora in veliko pričakuje od bližnjevzhodne četverice. V nasprotnem primeru bodo Palestinci šli v Generalno skupščino ZN z resolucijo in v tem primeru Slovenija upa, da bo EU uspelo vanjo vnesti nekatere elemente, za katere se zavzema.

Če nobena od teh možnosti ne bo uresničena, pa bo Slovenija morala razmisliti glede priznanja Palestine, je dejal Žbogar in ob tem napovedal, da bo predsednik vlade Borut Pahor še ta mesec obiskal regijo in se sestal s predstavniki palestinske in izraelske strani.