c S

Vodenje Elana pod drobnogledom protikorupcijske komisije

06.07.2011 13:53 Begunje na Gorenjskem, 06. julija (STA) - Član nadzornega sveta Elana, ki je skupaj z ostalimi nadzorniki junija podal odstopno izjavo, Marko Jaklič, je Komisiji za preprečevanje korupcije prijavil sum koruptivnih dejanj pri poslovanju Elana, poroča današnji Dnevnik. Za STA so na komisiji potrdili, da so prijavo prejeli in uvedli postopek.

Postopek so uvedli na podlagi 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se nanaša na ravnanje več oseb, pristojnih za vodenje, upravljanje in nadzorovanje delovanja skupine podjetij Elan. "Nadzorniki komisije so na sedežu družbe že pridobili in zavarovali določeno dokumentacijo, poleg tega so bili opravljeni razgovori z več osebami, v nadaljevanju pa bodo zaradi dodatne razjasnitve dejstev in okoliščin izvedena zaslišanja pred komisijo," so pojasnili za STA.

O vsebini preiskave in ostalih aktivnosti v interesu uspešnega zaključka postopka na komisiji ne morejo dati dodatnih informacij. "Sicer pri samem postopku komisija sodeluje z Inšpektoratom RS za delo, policijo in Davčno upravo RS, ki jim je del primera tudi odstopila v pristojno reševanje," so še dodali.

Po neuradnih informacijah Dnevnika bo komisija preučila Elanovo nakazilo v višini 80.000 evrov kadrovski agenciji A.S.O. Razlog za to nakazilo naj bi bilo izplačilo nagrade predsedniku uprave Elana Robertu Ferku za delo v minulem letu, in sicer na podlagi domnevno prilagojene fakture. Kot je glede tega že povedal Ferko, je šlo za tehnično napako, ki je bila že odpravljena.

Poleg očitkov o izplačilu nagrade so nadzorniki, ki so junija zaradi medsebojnih nesoglasij in nezaupanja v upravo družno odstopili, Ferku očitali tudi domnevno sodelovanje pri poskusu menedžerskega odkupa Elanovega hčerinskega podjetja v Avstriji. Ker je Ferka v nadzornem svetu ščitil njegov predsednik Stojan Nikolić, pa so očitki leteli tudi nanj.

Oba sta očitke že zavrnila. Kot je danes za STA poudaril Nikolić, ki o prijavi na protikorupcijsko komisijo uradno ni seznanjen, ga preiskava poslov ne skrbi, saj je prepričan, da je bilo vse pravilno tako z njegove kot s Ferkove strani.

Medtem v Elanu še vedno čakajo nov nadzorni svet. Kot je poudaril Nikolić, ki je predsednik uprave družbe Triglav Naložbe, so v njihovi družbi na skupščino pripravljeni. Po neuradnih podatkih pa mora med kandidati za nove nadzornike izbrati še največji Elanov lastnik Posebna družba za podjetniško svetovanje. Nov nadzorni svet bo predvidoma imenovan še ta mesec.