c S

Informacijski pooblaščenec in ZPS opozorila na varnost osebnih podatkov pri karticah zvestobe

06.07.2011 13:48 Ljubljana, 06. julija (STA) - Informacijski pooblaščenec in ZPS sta z vidika varstva osebnih podatkov pregledala 12 klubov zvestobe. Kartice zvestobe lahko pridobi vsak, vendar pa se potrošniki premalokrat zavedajo, koliko osebnih podatkov trgovci obdelujejo. Zato opozarjata potrošnike, naj se zavedajo, katere osebne podatke s trgovci delijo.

"Trgovsko kartico lahko brez stroškov dobi vsak potrošnik, popuste pa plačamo vsi potrošniki z višjimi cenami in s svojimi osebnimi podatki," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin.

Pod drobnogledom so bile kartice zvestobe trgovcev Mercator, Tuš, Spar, Eleclerc, Merkur, Petrol, DM, Baby center, Sportina, Nove Ljubljanske banke (NLB) EnKa, Lekarne Ljubljana in Sveta knjige.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je poudarila, da od trgovcev pričakujejo transparentnost pri obdelavi osebnih podatkov in sorazmenost, torej, da obdeluje točno toliko osebnih podatkov, kolikor jih potrebujejo za dosego namena.

Pri trgovcih pa se po njenih pojasnilih srečujejo z obratno logiko - zbirajo podatke na zaloge in ogromno podatkov, zato da potrošnika poznajo v temelje.

"Trgovci, ki profelirajo posameznike, zelo dobro poznajo naše življenjske navade - spolne, kako zdravo živimo, koliko alkohola popijemo itn. To niso več preproste stvari," je opozorila Pirc Musarjeva in opozorila potrošnike, da se morajo zavedati, kaj vse s trgovci delijo.

Izpostavila je ciljno trženje, pri čemer trgovec potrebuje osebno privolitev posameznika, da gredo podatki o nakupih v podatkovno skladišče. Dokler trgovci niso izvajali segmentiranega trženja, so se v podatkovno bazo stekali le podatki o končni vsoti nakupov, danes pa se v bazo stekajo tudi podatki o tem, kaj potrošnik kupi.

"Presoja nas potrošnikov je, ali bomo svoje osebne podatke prodali za to, da bomo na drugi strani dobili ugodnosti," je poudarila.

Ciljno trženje izvaja devet od 12 trgovcev, ki so jih vzeli pod drobnogled. Trgovci imajo tudi predolge roke hrambe osebnih podatkov - samo trije brišejo osebne podatke tisti trenutek, ko potrošnik zahteva, da trgovec za trženje ne sme več uporabljati njegovih osebnih podatkov.

Nekateri (Mercator, Petrol in NLB) imajo rok hrambe 10 let, pri Svetu knjige pa je celo neomejen.

Če zakon pravi, da ima posameznik pravico preklicati uporabo osebnih podatkov, mora trgovec po besedah informacijske pooblaščenke to spoštovati in jih ne sme več hraniti. "To je tisto, kar bomo v postopkih inšpekcijskega nadzora v prihodnosti tudi nadzorovali," je poudarila.

Ko potrošnik zaprosi za preklic, mora trgovec v 15 dneh sporočiti, da je prejel zahtevo in da podatkov ne bo več obdeloval. "To pomeni, da tisti trenutek po pravu preneha tudi pravna podlaga za hranjenje podatkov," je dejala in menila, da sta desetletni in neomejeni rok uporabe nezakonita.

Vsak potrošnik ima skladno s 30. členom zakona o varstvu podatkov pravico zahtevati vpogled v svoje osebne podatke, ki jih ima trgovec, je še pojasnila Pirc Musarjeva in dodala, da potrošnik to lahko zahteva z dopisom.

Kutinova se je dotaknila tudi ugodnosti kartic zvestobe. Marketinško sporočilo kartic zvestobe je po njenih pojasnilih vedno enako - kdor kupuje s kartico, kupuje ceneje, ob tem pa se je vprašala, ali je to res.

Zbiranje fiktivnih enot (pike, točke, zvezdice ...) po njeni oceni zamegli povezavo med količino nakupov in prisluženimi popusti. Visoke popuste je izjemno težko dobiti oz. so velikokrat bolj na papirju, je dejala in opozorila tudi na kakovost kupljenih izdelov.

"Nakup zaradi kartice je lahko dražji in slabše kakovosti," je poudarila in ocenila, da potrošniki s kartico ne prihranijo vedno.

Trgovci se po mnenju Kutinove izogibajo transparentnosti, enostavnosti in primerljivosti, zato ZPS potrošnikom med drugim svetuje, naj pozorno preberejo pogoje kartic, preden jo podpišejo.