c S

Türk v DZ posredoval predlog za imenovanje Jadek Pensove

06.07.2011 13:48 Ljubljana, 06. julija (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin v državni zbor posredoval predlog, da DZ za novo ustavno sodnico izvoli vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa, so sporočili iz kabineta predsednika republike. Poslanci bodo o kandidatki predvidoma odločali že prihodnji teden.

Poziv za zbiranje predlogov kandidatov za ustavnega sodnika je Türk objavil sredi aprila, potem ko DZ konec marca za ustavnega sodnika ni potrdil rektorja primorske univerze Rada Bohinca.

Predsednik republike je poslanskim skupinam v ponedeljek pojasnil, da se ni odločil za podporo nobenemu od šestih prijavljenih kandidatov za ustavnega sodnika, ampak za ustavno sodnico predlaga vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa.

Kandidatki se ob glasovanju v DZ obeta izvolitev. Podporo so ji namreč napovedali poslanci SD, LDS, Zares, DeSUS, SNS ter nepovezani poslanci, medtem ko se v SDS in SLS še niso odločili.

O predlogu kandidature za novo ustavno sodnico bi sicer DZ lahko odločal na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami, ki se začne prihodnji teden, še prej pa se bo do predloga v četrtek predvidoma opredelila mandatno-volilna komisija. Njen predsednik Bojan Kontič bo namreč, kot je dejal za STA, predlagal uvrstitev točke na dnevni red.

Jadek Pensovo je za ustavno sodnico leta 2007 predlagal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, vendar jo je DZ zavrnil s 26 glasovi za in 40 proti. Za potrditev ustavnega sodnika je na tajnem glasovanju v DZ potrebna absolutna večina poslancev.