c S

Premier Pahor s socialnimi partnerji predvidoma tudi o novi pokojninski reformi

06.07.2011 07:32 Ljubljana, 06. julija (STA) - Premier Borut Pahor je za danes sklical sestanek Ekonomsko-socialnega sveta. Kot je sporočil proti koncu junija, bo s sindikati znova začel socialni dialog o pokojninskih spremembah. Že prej je napovedal, da bodo v začetku julija spregovorili o predlogu rebalansa, strategiji upravljanje države s kapitalskimi naložbami in junijskem vrhu EU.

Na delovnem sestanku premiera s predstavniki sindikatov in delodajalcev sredi junija so se odločili, da vlada v dogovoru s socialnimi partnerji nadaljuje pripravo zdravstvene reforme in reforme trga dela, tako da bi bili pripravljeni za vsebinsko razpravo najpozneje v začetku septembra. Možnosti za kompromis glede pokojninskih sprememb pa tedaj po oceni predsednika vlade ni bilo.

Proti koncu junija se je odločil, da s sindikati, ki so dali pobudo za referendum o pokojninski reformi, znova začne socialni dialog o pokojninskih spremembah. "Morda obstaja upanje, da bi v kratkem le prišli do nekega kompromisa," je premier dejal novinarjem 23. junija med vrhom EU v Bruslju.

Sindikati po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenje Dušana Semoliča pričakujejo, da jih bo vladna stran upoštevala kot enakovredne partnerje. "Moramo počakati, da vidimo, kakšno je razpoloženje. Ker se to očitno hitro menja. Če se v prid dialogu, kjer bomo priznani kot enakovredni partnerji, potem je to dobro," je Semolič dejal za STA.

Premier Pahor se je 17. junija na delovnem sestanku srečal s socialnimi partnerji z namenom, da bi po referendumskem padcu pokojninske reforme 5. junija poskušali znova vzpostaviti dialog. Tedaj so se odločili, da se takšna vrsta dialoga nadaljuje.