c S

V BiH bodo začeli soditi Paravinji

06.07.2011 07:32 Sarajevo, 06. julija (STA) - Na sodišču v Sokolcu v BiH se bo po napovedih danes začelo sojenje Draganu Paravinji zaradi obtožbe poskusa posilstva v BiH. Po poročanju sarajevskega Dnevnega avaza naj bi kot priča na sodišču nastopila ženska, ki je bila žrtev Paravinje leta 2002. Paravinja je sicer na Hrvaškem osumljen umora 17-letnega dekleta.

Sarajevski dnevnik je pred dnevi objavil zgodbo danes 27-letne ženske, ki naj bi jo Paravinja napadel, ko je leta 2002 štopala na cesti med Palami in Jahorino v bližini Sarajeva. Paravinja jo je po njenih navedbah vzel v avtomobil, pri mestu Dvorište nenadoma ustavil in jo skušal posiliti. Po skoraj pol ure prerivanja se ga je uspela ubraniti, nakar je Paravinja odnehal pri svoji nameri in jo prepeljal do Jahorine.

Kot je povedala za Dnevni avaz, je napadalca prepoznala na podlagi fotografije, ki ji jo je pred dnevi pokazala policija.

Primer 43-letnega Paravinje je bil v minulih dneh deležen velike pozornosti v BiH, še posebej pa na Hrvaškem, kjer ga sumijo umora 17-letne Antonije Bilić. Paravinja, ki so ga 26. junija prijeli v BiH, je policiji priznal, da Bilićevo zadavil, njeno truplo pa odvrgel v Krko.

Paravinja je poleg umora Bilićeve osumljen tudi poskusa posilstva 25-letnega dekleta iz okolice Splita leta 2010. Obe sta štopali, ko ju je Paravinja sprejel v svoj tovornjak.

Paravinjo zaradi kaznivih dejanj posilstva in poskusa posilstva iščejo tudi v Srbiji, kjer je bil pred leti obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi posilstva in poskusa posilstva.

Sledi za njim pa vodijo tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Ko so slovenski organi februarja 2009 prejeli odločbo o njegovi izročitvi Srbiji, je Paravinja že pobegnil iz Slovenije.

V Sloveniji sicer obstajajo sumi, da je povezan z izginotjem 17-letne Doroteje Pasar iz Ljubljane septembra 2007.