c S

Pavlinič Krebsova se je še zadnjič sestala s sindikati javnega sektorja

06.07.2011 07:28 Ljubljana, 05. julija (STA) - Ministrica za javno upravo v odhodu Irma Pavlinič Krebs se je pred prenehanjem ministrske funkcije danes še zadnjič sestala s sindikati javnega sektorja. Predstavila jim je analizo anomalij plačnega sistema, o odpravi katerih naj bi pogajanja stekla v začetku septembra, ter se jim zahvalila za korektno sodelovanje.

Sestanek je trajal dobre tri ure in pol. Kot je po njem povedala Pavlinič Krebsova, je sindikalistom predstavila "dolgo obljubljeno" analizo stanja plačnega sistema v javnem sektorju z nastavki odprave anomalij, in sicer tako glede uvrstitev posameznih javnih uslužbencev v plačne razrede, kot glede izboljšave enotnega plačnega sistema.

Predstavila jim je tudi dokončno poročilo o analizi učinkov plačnega sistema. V pogovorih pa so se dotaknili še "nesporazuma" glede zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena, h kateremu so s socialnimi partnerji podpisali izjavo o usklajenosti, a je kasneje del sindikatov zaradi naknadnih sprememb na seji vlade napovedal umik soglasja. "Mislim, da smo danes lahko ugotovili, da so bile vse spremembe, ki so še bile vnesene na seji vlade, v duhu pripomb, ki so jih sindikati podali v procesu usklajevanja," pravi ministrica v odhodu.

Kot je povedala, je predstavnikom sindikatov v "imenu javnih financ države izrekla zahvalo za korektno sodelovanje, za razumevanje javno-finančnih razmer in dejstvo, da je socialni dialog možen in da ga je možno uspešno zaključiti tudi v primeru, ko gre za jemanje že dogovorjenih pravic javnih uslužbencev".

"To, da javni uslužbenci v štirih letih v svoje denarnice ne bodo spravili milijardo evrov sredstev, pomeni zavedanje, da je javni sektor v primeru tako hude gospodarske krize moral na področju politike plač deliti usodo realnega, zasebnega sektorja," je dodala.

Urejanje posameznih plačnih dodatkov drugače, kot so enotno urejeni, je po njenem sistemsko neustrezno. In urejanje plačnega dodatka v zakonu o organizaciji in delu policije je nesistemsko, je še poudarila Pavlinič Krebsova.

Vlada se je po njenih besedah odpravljanja anomalij lotila, saj je potrdila danes obravnavano gradivo. Slednje po njenih besedah predstavlja tudi zavezo, da se do konca letošnjega leta te anomalije - tudi glede mogoče neustreznega vrednotenja posameznih pooblaščenih uradnih oseb, med njimi policistov - odpravijo.

Sicer pa je državni sekretar v premierovem kabinetu Miloš Pavlica po njenih navedbah danes dejal, da naj bi člene, kjer gre za rušenje enotnega plačnega sistema, z amandmaji ali vlade ali koalicije črtali. Kar pa, kot je poudarila, ne pomeni, da do konca leta 2011 pooblaščene uradne osebe v procesu pogajanj ne bodo dosegle vrednotenja njihovega dela, kot pričakujejo.

Vodja vladne pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič in v imenu predsednika vlade Pavlica sta se namreč danes s predstavniki sindikatov dogovorila, da ti v roku meseca dni pripravijo stališča glede odprave anomalij plačnega sistema, uvrstitev in tudi glede sistemskih sprememb. Ta pošljejo vladni strani in se nato v začetku septembra - ne glede na to, kdo je minister -, o vseh teh vprašanjih začno pogajanja.

S pravnim mnenjem, ki so ga danes predstavili sindikati, ni seznanjena. Verjame pa, da bo spremenjen kvorum za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe za javni sektor prestal ustavno presojo.