c S

Evropski poslanci za strožja pravila za finančne trge

06.07.2011 07:27 Strasbourg, 05. julija (STA) - Evropski poslanci so se danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavzeli za dodatna in strožja pravila za finančne trge. Tako so pred pogajanji s Svetom EU podprli predloge, ki naj bi uredili trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti, zmanjšali špekulacije ob prodajah na kratko ter skrajšali rok za vzpostavitev odškodninskih shem.

Evropski parlament namerava z danes sprejetimi predlogi okrepiti svojo pogajalsko moč pred pogajanji s Svetom EU, s katerim si na tem področju deli pristojnost soodločanja.

Dopolnila k zakonodaji o odškodninskih shemah, ki so jih potrdili evropski poslanci, krepijo zaščito zasebnih vlagateljev pred investicijskimi hišami, ki poslujejo prevarantsko ali ne izpolnjujejo obveznosti. Tako so poslanci med razloge za uveljavljanje odškodnine dodali slabo svetovanje, skrajšali rok za popolno kapitalizacijo nacionalnih odškodninskih shem ter razširili krog upravičencev do vlaganja zahtevkov za odškodnine.

Zakonodaja o prodaji na kratko prinaša dve pomembni novosti. Posredniki bodo morali poravnati svoje nepokrite kratke pozicije do konca vsakega trgovalnega dne, pravico nakupa pogodb kreditnih zamenjav pa bodo imeli le lastniki povezanih državnih obveznic ali enakovrednih deležev.

Uredba o izvedenih finančnih instrumentih, s katerimi se trguje na prostem trgu, centralnih klirinških strankah in registrih trgovanja pa naj bi zagotovila večjo varnost, preglednost in stabilnost na trgu. Ta je bil leta 2009 ocenjen na okoli 425 bilijonov evrov. Zakonodaja predvideva obvezno sporočanje podatkov o izvedenih finančnih instrumentih v registre trgovanja, ki bi bili na voljo nadzornim organom. Ključno nadzorno vlogo bi opravljalo novo telo - Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma).