c S

Združenje Manager s predlogi za spremembo insolvenčne zakonodaje

06.07.2011 07:25 Ljubljana, 05. julija (STA) - Združenje manager je v okviru sodelovanja v delovni skupini, ki jo je z namenom spremembe insolvenčne zakonodaje oblikovalo ministrstvo za pravosodje, posredovalo predlog prilagoditev na tem področju. Poleg vsebinskih predlogov v združenju izpostavljajo tudi potrebo po večji enostavnosti in razumljivosti zakonodaje.

Predlogi Združenja Manager pri spremembi insolvenčne zakonodaje se nanašajo predvsem na postopke prisilne poravnave. Kot pravi predstavnik Združenja Manager v delovni skupini Branko Greganovič, je prav od teh postopkov odvisna učinkovitost procesa prestrukturiranja praviloma prezadolženih slovenskih podjetij.

"Predvsem pa je treba razrešiti nasprotje interesov. Sedaj namreč vse ključne odločitve sprejemajo lastniki in upniki, torej tisti, ki so ustvarili insolvenčne razmere v podjetju, kar povzroča nelogičnosti, pa tudi zlorabe. Namen insolvenčne zakonodaje mora biti zaščita družbe, in ne upnikov ali lastnikov," poudarja Greganovič.

Združenje tako predlaga, da o vseh ključnih vprašanjih v postopku prisilne poravnave odloča sodišče in ne lastniki ali (nezavarovani) upniki in da se v postopku postopku prisilne poravnave omeji pravice lastnikov oz. pristojnosti nadzornih svetov in skupščine družbe. Uvedba postopka zaradi insolventnosti mora tudi ustaviti izvršitev vseh terjatev zavarovanih upnikov, razen v izjemnih primerih, ki jih določa zakon.

Zakon mora, kot poudarjajo v Združenju Manager, izrecno prepovedati možnost izplačila slabše zavarovanih upnikov, dokler zavarovani upniki niso izplačani v celoti v skladu s pogodbami, veljavnimi v trenutku razglasitve insolventnosti, oz. možnost izplačila lastnikov, dokler niso v celoti izplačani vsi upniki (pravilo absolutne prednosti). Preprečiti je treba tudi zlorabo prisilne poravnave za izogibanje rokom za izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj.

V Združenju Manager ocenjujejo, da bi popravek zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v smeri omenjenih sprememb pomembno uredila področje insolvenčne zakonodaje. Ta je za gospodarstvo izjemno pomembna, saj gre za eno izmed ključnih orodij za prestrukturiranje gospodarstva, zato morajo ti procesi teči čim hitreje, da se poveča možnost ohranjanja zdravih jeder v podjetjih, poudarjajo.

V Združenju Manager si prizadevajo za enostavnost in razumljivost zakonodaje. "Če je orodje preveč zapleteno - celo izkušeni stečajni upravitelji opozarjajo, da je zakonska materija zakona težko razumljiva in nepregledna tudi izobraženim strokovnjakom, zakonske rešitve pa omogočajo zlorabe in zavlačevanje postopkov -, ima to neposredni negativni učinek na gospodarske razmere in na zaupanje med osebami, ki nastopajo na trgu," poudarja izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc.

Kot so v Združenju Manager še zapisali v sporočilu za javnost, je njihov cilj sooblikovati sodobno, hitro, učinkovito in pravično zakonodajo.

Delovno skupino, v kateri sodeluje tudi Združenje Manager, je maja imenoval minister za pravosodje Aleš Zalar z namenom analize obstoječe ureditve insolvenčnega prava ter priprav potrebnih sprememb zakona o finančnem poslovanju, postopkih insolventnosti in prisilne poravnave, so sporočili z ministrstva, kjer izražajo zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem vseh strokovnjakov in institucij, ki so aktivno vključeni v pripravo sprememb na področju insolventne zakonodaje.

Člani so bili v skupino imenovani na osnovi strokovnega znanja, izkušenj in praktičnega delovanja na tem področju, predlagani pa so bili s strani svojih institucij oz. organov. Tako je v delovni skupini predstavnik mariborske pravne fakultete, ljubljanske ekonomske fakultete, vrhovnega sodišča, odvetniške zbornice, Združenja bank Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Združenja Manager, Davčne uprave RS, ministrstva za finance in gospodarstva, zbornice upraviteljev itd.

Ministrstvo je tudi pozvalo strokovno javnost ter člane delovne skupine, da do 30. junija pošljejo svoje predloge, ki bi jih želeli vključiti v spremembe insolvenčne zakonodaje, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje. Ministrstvo je prejelo vrsto različnih predlogov in trenutno čaka le še predloge Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Prihodnji teden bo imel minister Zalar še posvet z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjem Gasparijem, nato pa bo ministrstvo izoblikovalo predlog potrebnih sprememb zakona ter jih poslalo v zakonodajni postopek.