c S

Poslanca Vili Trofenik in Alojz Posedel zapustila poslansko skupino Zares

06.07.2011 07:20 Ljubljana, 05. julija (STA) - Poslanca zdaj že opozicijske stranke Zares Vili Trofenik in Alojz Posedel sta danes izstopila iz poslanske skupine ter napovedala, da se bosta pridružila poslanski skupini nepovezanih poslancev, je za STA povedal vodja poslancev Zares Franco Juri. Trofenik zapušča tudi Zares, medtem ko Posedel že nekaj časa ni več član stranke.

Trofenik in Posedel sta odhod iz poslanske skupine utemeljila s tem, da ne soglašata z nekaterimi vidiki delovanja in vodenja znotraj poslanske skupine. Določena razhajanja z drugimi poslanci Zares so bila že tudi javna, je pojasnil Juri.

V Zares so po besedah Jurija odločitev omenjenih poslancev sprejeli s spoštovanjem in ob zavedanju, da izgubijo dva dobra poslanska sodelavca, "ki sta bila na svojih področjih izjemno aktivna in navsezadnje soustanovitelja prve skupine, iz katere je nastala stranka Zares". S tega vidika z njuno odločitvijo, da zapustita poslansko skupino, v Zares ne morejo biti zadovoljni, temveč jo spoštujejo in upajo, da bodo z njima ohranili korektne delovne odnose v DZ, pravi Juri.

Stranko Zares, ki ima odslej le še sedem poslancev, je sicer aprila zapustila poslanka Cveta Zalokar Oražem, poslanska funkcija pa ji je prenehala, ko se je z ministrske funkcije v poslanske klopi vrnil njihov predsednik Gregor Golobič. Minuli teden je stranka uradno stopila v opozicijo. Na vprašanje, kaj vsa ta odhajanja pomenijo za stranko, pa Juri odgovarja z besedami, da so časi težki za vse. "To, kar se je zgodilo nam, se redno dogaja tudi drugim strankam in mi nismo unikum," je dejal.

Ocenjuje, da je to po eni strani sicer udarec za stranko, ker je njihova poslanska skupina manjša, po drugi strani pa Juri verjame, da bo stranka sedaj operativno bolj homogena, "saj ostanejo tisti, ki se strinjajo z določenimi prioritetami. Zlasti pa ostanejo tisti, ki smo doslej dosledno delovali v vseh organih stranke".

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je za STA potrdil, da je prejel Trofenikovo sporočilo, v katerem ga obvešča o pristopu k njihovi poslanski skupini. Žnidaršič je bil nad Trofenikovo odločitvijo "veselo presenečen". O tem, da naj bi se nepovezanim poslancem pridružil tudi Posedel, pa Žnidaršič še ni obveščen, a če to drži, "toliko bolje", saj bi se njihova poslanska skupina še okrepila, je menil.

Trofenik in Posedel za izjave zaenkrat nista dosegljiva.