c S

ZSSS za večjo regulacijo menedžerskih prevzemom

06.07.2011 07:13 Ljubljana, 05. julija (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) od vlade zahteva, da državnemu zboru takoj predlaga spremembo zakonodaje, ki bo dosledno onemogočala menedžerske prevzeme podjetij na način, ki uničuje podjetja in povzročajo izgubo delovnih mest. Kot so zapisali, se "tajkunski prevzemi" še naprej širijo, kot primer pa navajajo prevzem Dela Revij.

Vlado tudi pozivajo, da sprejme vse pravne podlage za izvedbo revizije vseh postopkov prevzemov podjetij, ki so bili izvršeni do konca letošnjega junija ter v primeru ugotovljenih kršitev sproži ustrezne postopke proti kršiteljem. Prav tako pozivajo Banko Slovenije ter ostale pristojne institucije, da dosledno vršijo nadzor nad načinom kreditiranja in onemogočajo pridobivanje kreditov za "tajkunske prevzeme".

V ZSSS navajajo, da smo poleg tajkunskih prevzemom podjetij Velana, Pivovarna Laško, Merkur, Tosama in MIP priča takšnemu dogajanju tudi v družbi Delo Revije. Lastnik Dela Revij Matej Raščan je po njihovem mnenju z izposojo denarja za prevzem omenjeno družbo pripeljal do večmilijonskih dolgov.

Pri tem opozarjajo, da največje posledice prevzema čutijo delavci Dela Revij, med katerimi je tudi kar nekaj honorarnih delavcev. "Že tako prekerni delavci namreč že kar nekaj mesecev nimajo plačanih socialnih prispevkov, poleg tega pa se zelo zamuja s plačili zanje", so še zapisali.