c S

Ustavno sodišče po navedbah Grimsa potrdilo neustavnost ravnanja koalicije

06.07.2011 07:09 Ljubljana, 05. julija (STA) - Odločba ustavnega sodišča je nedvoumno potrdila, da so koalicijski člani komisije, ki preiskuje zadevo Patria, ravnali protiustavno, ko so razrešili dva njena predsednika, je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Branko Grims. Slednji tudi pričakuje, da bodo omenjeni poslanci odstopili z vseh svojih javnih funkcij.

Poslanec pričakuje, da bo poleg omenjenih poslancev - Tadeja Slapnika (Zares), Toneta Anderliča (LDS) in Dejana Levaniča (SD) - odstopil tudi predsednik DZ Pavel Gantar (Zares). Gantar je namreč po besedah Grimsa omenjene poslance podpiral, ko so ti povzročili razrešitev dveh predsednikov omenjene komisije.

Grims je prepričan, da so koalicija in njeni trije poslanci ustavo kršili zavestno, in sicer zato, ker so "pod krinko preganjanja korupcije in mirovništva" želeli dajati "velike vsote davkoplačevalskega denarja točno določenemu delu orožarske industrije". "Po domače rečeno gre za hranjenje določenega dela orožarske industrije, ki so mu blizu stranke sedanje oblasti, in so mu to obljubile že pred volitvami leta 2004, ko so imele oblast," je dejal.

Slednje po besedah poslanca dokazuje tudi takratno pismo o nameri, s katero je ministrstvo za obrambo Sistemski tehniki izrazilo namero, da bo oklepnike 8x8 delalo omenjene podjetje.

Po prepričanju poslanca zadeve Patria tudi zato ni mogoče razlagati "kot afero SDS, kar sicer s svojo medijsko močjo ves čas poskuša nasprotna stran, ampak kot afero vseh naslednic nekdanje LDS in zdajšnje SD, v katero so se zatekli najbolj problematični kadri nekdanje LDS, ki so bili vpleteni v celotno zgodbo - predvsem Milan M. Cvikl".

Grims je ob tem še opozoril, da je Cvikl - v preteklem mandatu je vodil komisijo, ki je prav tako preiskovala nakup oklepnikov 8x8 - omogočil, da je kot izvedenec komisije nastopil Ivan Prebil, sicer vodja Patrii konkurenčnega projekta Sistemske tehnike. "Gre za dvakratno napako. Prvič je šlo za izvedenca za prometne nesreče, drugič pa za nekoga, za katerega se je izkazalo, da je vodja konkurenčnega projekta Krpan," je še dejal.

Presojo zakona in poslovnika so na ustavno sodišče vložili poslanci SDS, SNS in SLS. Ustavno sodišče je presodilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo. Ugotovilo je, da niti zakon o parlamentarni preiskavi niti poslovnik o parlamentarni preiskavi ne vsebujeta posebnega postopkovnega mehanizma, ki bi učinkovito preprečeval sistematično naklepno oviranje dela preiskovalnih komisij s predlaganjem za priče in posledičnim izločanjem članov komisije, vključno s predsednikom.