c S

V območju evra in v EU maja upad trgovine na drobno; Slovenija pod povprečjem

05.07.2011 13:02 Luxembourg, 05. julija (STA) - Obseg trgovine na drobno se je maja glede na april tako v območju evra kot v celotni EU zmanjšal za 1,1 odstotka, kaže danes objavljena prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat. V Sloveniji je bil padec obsega trgovine na drobno maja na mesečni ravni večji od evropskega povprečja. Znašal je namreč 1,9 odstotka.

Na letni ravni se je obseg trgovine na drobno v območju evra v petem mesecu zmanjšal za 1,9 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 1,4 odstotka. V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno maja na letni ravni okrepil, in sicer za 1,7 odstotka.

Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je maja v primerjavi z aprilom v območju evra upadla za 0,6 odstotka, v EU pa za 1,8 odstotka. Medtem se je prodaja neživilskih izdelkov zmanjšala za 0,9 oz. za 1,1 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno na mesečni ravni skrčil v 13, okrepil pa v osmih državah. Največji padec so zabeležile Danska (-3,7 odstotka), Portugalska (-3,1 odstotka) in Nemčija (-2,8 odstotka), največjo rast pa Luksemburg (+tri odstotke), Latvija (+dva odstotka) in Malta (+1,5 odstotka).

Na letni ravni se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov v državah z evrom zmanjšala za 2,1 odstotka, v uniji pa za 2,4 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov je medtem v državah s skupno valuto upadla za 1,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka.

Med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, se je obseg trgovine na drobno na letni ravni zmanjšal v 10 državah, okrepil pa v 11. Največji padec so zaznali Portugalskem (-osem odstotkov), v Španiji (-7,7 odstotka) in v Romuniji (-šest odstotkov), največjo rast pa v Luksemburgu (+14,3 odstotka), v Litvi (+šest odstotkov) in v Belgiji (+5,7 odstotka).

Eurostat je ob tem popravil tudi podatke za april. Na mesečni ravni se je obseg trgovine na drobno v območju evra v četrtem mesecu povečal za 0,7 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka. Na letni ravni je bila rast 0,8- oziroma 1,7-odstotna.