c S

Orban v Evropskem parlamentu spet sprožil burne odzive

05.07.2011 12:35 Bruselj/Strasbourg, 05. julija (STA) - Madžarski premier Viktor Orban je danes v Strasbourgu ob predstavitvi bilance madžarskega predsedovanja evropskim poslancem spet sprožil burne odzive - ostre kritike zaradi medijskega zakona in ustave, čestitke za Hrvaško in strategijo o Romih, sicer pa je bil med drugim označen za diktatorja in "skrito orožje evroskeptikov".

V največji politični skupini, konservativni Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji politično pripada Orban, so bili zelo pozitivni. Po besedah njihove vodje Josepha Daula je Madžarska svojo nalogo opravilo brezhibno in dokazala, da rotirajoče predsedstvo še vedno igra pomembno vlogo pri odločanju v EU.

Iz skupine EPP je v razpravi sodeloval tudi evropski poslanec iz Slovenije Milan Zver, ki je madžarskemu predsedstvu čestital za odlično sodelovanje in dobro opravljeno delo kljub dogodkom, kot sta bila japonska Fukušima in "cunami" kritik iz Evropskega parlamenta, ki je pomešal notranje zadeve z evropskimi.

V drugi največji politični skupini, skupini evropskih socialistov in demokratov (S&D), so pohvalili delo na evropskih dosjejih, na primer glede Hrvaške pa tudi napredek pri sprejemanju svežnja šestih zakonodajnih predlogov za izboljšanje gospodarskega upravljanja, a ostro kritizirali Orbanovo domačo politiko - medijski zakon in ustavo.

Iz S&D se je v razpravi oglasila tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon, ki je ocenila, da je Madžarska predsedovanje končala z velikim uspehom Hrvaške, a obžalovala, da so bili v EU prisiljeni zapraviti vse preveč časa za madžarske notranje spore, namesto za reševanje skupnih evropskih problemov. Pri tem je Orbana posebej opozorila na nevarnost spreminjanja schengenskih pravil, češ da sta "schengen in evro vendarle simbol Evrope", in izrazila pričakovanje, da bo Poljska spretno in odgovorno obrnila krmilo.

Še bolj kritičen do Orbana je bil vodja evropskih zelenih, Daniel Cohn Bendit, ki je Orbanovo politiko označil kot "neverjeten nacionalni cinizem". Poleg tega je Orbanu očital, da se je sam nekdaj boril za svobodo Madžarske, sedaj pa je "diktator". Poleg tega je Cohn Bendit Orbanu očital, da se ni dovolj boril za demokratična prizadevanja v arabskem svetu in za schengen.

V združeni levici (GUE/NGL) pa so bili kritični tudi do samega predsedovanja. Njihov član Miloslav Ransdorf je izrazil razočaranje nad predsedovanjem Madžarske - nad "popolnim pomanjkanjem pripravljenosti in popolno odsotnostjo lastnega mnenja". Menil je, da je bilo madžarsko predsedovanje "ničelno predsedovanje".

Besede podpore je Orban dobil od evroskeptičnega poslanca Nigela Faragea, ki je menil, da je lahko Madžarska srečna, da ima takega voditelja, Orbanu pa je dejal, naj se ne pusti zastraševati. "Ste skrito orožje evroskeptikov," je še dejal Orbanu in menil, da je madžarsko predsedovanje osvetlilo dejstvo, kako zgrešen projekt je EU.

Orban se je zahvalil "celotnemu" Evropskemu parlamentu za razpravo, še posebej pa EPP za podporo, brez katere ob "napadih mednarodne levice" ne bi zmogli. Dejal je tudi, da je govoriti o slabih voditeljih in dobrih javnih uslužbencih "poceni retorični trik", ki bi bil "morda zabaven argument", če ne bi bil tako pogosto ponovljen, da je postal "utrujajoč".

Ob tem je Orban poudaril, da nihče, tudi nobena vlada, ne more Madžarski narekovati, kakšno ustavo lahko ima, temveč lahko o tem odločajo samo Madžari sami. Poudaril je tudi, da je madžarska ustava "zmerna demokratična evropska ustava", in citiral po njegovih besedah pozitivno oceno ustave, ki jo je podala beneška komisija.

Evroskeptikom pa se je Orban zahvalil za besede podpore, a poudaril, da njegova vlada ni evroskeptična, temveč verjame v EU in evropsko sodelovanje. Ob tem je dejal, da so mu v preteklosti položili na srce, da bo brez sodelovanja v Evropi prej ali slej vojna, kar "jemlje smrtno resno".