c S

Poslanske skupine danes o predlogu za ustavno sodnico Dunji Jadek Pensa

05.07.2011 07:47 Ljubljana, 05. julija (STA) - Poslanske skupine parlamentarnih strank bodo danes razpravljale tudi o predlogu predsednika republike Danila Türka za ustavno sodnico, vrhovni sodnici Dunji Jadek Pensa. Poslanci naj bi se glede kandidatke uskladili še danes, medtem ko so ji podporo že napovedali v poslanskih skupinah SNS in DeSUS.

Predsednik republike je poslanskim skupinam v ponedeljek pojasnil, da se ni odločil za podporo nobenemu od šestih prijavljenih kandidatov za ustavnega sodnika, ampak za ustavno sodnico predlaga vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa.

V poslanskih skupinah so bili po posvetovanju s predsednikom z izjemo SNS in DeSUS, ki so kandidatki napovedali podporo, glede Turkovega predloga še zadržani, saj se bodo poslanci o tem posvetovali danes.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer in vodja poslancev Zares Franco Juri se do Jadek Pensove še nista opredelila. Medtem Juri upa, da bo DZ novega ustavnega sodnika ali sodnico imenoval že na seji pred parlamentarnimi počitnicami.

Jadek Pensova ima osebno podporo vodje poslanskega kluba LDS Boruta Sajovica in poslanca SLS Gvida Kresa, ki se je v ponedeljek udeležil posveta s Türkom. Kandidatko podpira tudi vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič.

SDS se posvetovanja s predsednikom ni udeležil. Predloga za ustavno sodnico v stranki zaenkrat tudi niso komentirali.

Poziv za zbiranje predlogov kandidatov za ustavnega sodnika je Türk objavil sredi aprila, potem ko DZ konec marca rektorja primorske univerze Rada Bohinca za ustavnega sodnika ni potrdil.

Jadek Pensovo je za ustavno sodnico leta 2007 predlagal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, vendar jo je DZ zavrnil s 26 glasovi za in 40 proti. Za potrditev ustavnega sodnika je na tajnem glasovanju v DZ potrebna absolutna večina poslancev.