c S

Christine Lagarde od danes na čelu IMF

05.07.2011 07:47 Washington, 05. julija (STA) - Nekdanja francoska finančna ministrica Christine Lagarde bo danes tudi uradno nastopila mesto generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Na čelu ene osrednjih mednarodnih finančnih ustanov bo nasledila Dominiquea Strauss-Kahna, ki se je moral posloviti zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico.

Odbor izvršnih direktorjev IMF je 55-letno Lagardovo konec junija izbral po posvetovanjih z njo in edinim protikandidatom, predsednikom mehiške centralne banke Agustinom Carstensom. IMF bo tako prvič v zgodovini vodila ženska.

Lagardova je sicer na svoji poti do zmage morala prepričati predvsem hitro rastoča gospodarstva, ki si v luči svoje naraščajoče vloge v svetovnem gospodarstvu želijo tudi večji vpliv v mednarodnih institucijah. V zameno za njihovo podporo jim je Lagardova morala obljubiti, da se bo proces reform 187-članskega sklada nadaljeval v smeri povečanja njihovega vpliva v organizaciji.

Ena od pomembnejših nalog, ki se jih bo Lagardova morala lotiti nemudoma, je reševanje grške dolžniške krize. Francozinja pa je obljubila še, da bo izboljšala odzivnost sklada na potrebe revnih držav in utrdila nadzor svetovnih ekonomij za odvračanje bodočih kriz.