c S

Britanec po novem na čelu Evropskega sodišča za človekove pravice

05.07.2011 07:43 Strasbourg, 04. julija (STA) - Britanski sodnik Nicolas Bratza je bil danes izvoljen za novega predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Bratza bo na tem položaju nasledil Francoza Jean-Paula Costo, čigar mandat se izteče 3. novembra. Bratza bo novo funkcijo nastopil dan kasneje.

Bratza je bil izvoljen na tajnem glasovanju 47 sodnikov, svoj mandat pa bo nastopil 4. novembra. Na položaju predsednika bo zamenjal Costo, ki bo novembra dopolnil 70 let. Konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin namreč predvideva, da sodnikom poteče mandat, ko dopolnijo 70 let.

66-letni Milan Bratza je bil rojen leta 1945. Študiral je pravo na univerzi v Oxfordu, kot sodnik pri Evropskem sodišču za človekove pravice pa deluje od 1. novembra 1998. Od 19. januarja 2007 je tudi podpredsednik sodišča, so zapisali na spletni strani sodišča.

Nicolas Bratza je sicer sin priznanega violinista srbskega rodu Milana Bratze, ki se je po prvi svetovni vojni preselil v London.

Mesece pred imenovanjem Britanca za predsednika sodišča so zaznamovale napetosti med sodiščem v Strasbourgu in britansko vlado premiera Davida Camerona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski pravosodni minister Kenneth Clarke se je namreč konec februarja izrekel za obsežne reforme sodišča, potem ko je to razsodilo, da mora London zapornikom zagotoviti pravico do glasovanja. Premier Cameron je razsodbo sodišča odločno zavrnil in dejal, da mu gre ob misli, da bi lahko kriminalci glasovali, "na bruhanje".